Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom is de mens het enige zoogdier dat graag pikant eet?

di 19 dec. - 10:51

Tabasco, sambal, wasabi, mierikswortel, chilipeper: wij mensen houden van een beetje pit in de pot. Maar de kat haalt er haar neus voor op. Hoe kan dat?
Waarom eten we graag pikant voedsel?

Pijnlijk

“De meeste zoogdieren vinden pikant eten pijnlijk” zegt smaakprofessor Thomas Voets van de KU Leuven in Nieuwe Feiten.   Maar ook heel wat mensen vinden het maar niks: “Als je aan een peuter iets pikant geeft, zal hij dat ook verschrikkelijk vies vinden en uitspuwen”. Maar door de jaren heen gaat onze gevoeligheid omlaag.

Culinaire sm

Waarom we dan pikant eten blijft de vraag. Sowieso is het een vorm van masochisme: pijn en plezier liggen in onze hersenen dicht bij elkaar. Je zou het nog het best kunnen vergelijken met de endorfines die vrijkomen bij mensen die lang lopen: ze hebben pijnlijke spieren, maar ervaren toch een runner’s high.

Je zou pikant eten kunnen vergelijken met een soort culinaire sm.

Vogels

“Pikant is een soort afschrikmiddel voor zoogdieren” zegt Voets ook nog.  Als de zaadjes van een pikante peper opgegeten zouden worden door zoogdieren worden ze immers afgebroken en niet verspreid. En dat is geen goede zaak voor de evolutie van onze planten.

Bij vogels werkt het anders. Zij zijn minder gevoelig voor pikant.

Je kat of hond maak je dus niet blij met je restjes chili con carne. Maar aan je kippen mag je het wel geven!  

Beluister het integrale interview met Thomas Voets:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet