Waarom de naam Kevin in IJsland verboden is en waarom sommige mensen dwangmatig twijfelen aan hun geaardheid

15 juni 2021
Met Kevin Volland en Kevin Trapp zijn de Kevins goed vertegenwoordigd in het Duitse elftal. Vanavond speelt hun team tegen Frankrijk. In Duitsland is de naam Kevin dus niet verboden, in IJsland is dat wel zo. Dat kwamen we te weten dankzij de podcast van ‘Nieuwe Feiten’. Daar leerden we ook over de dwangstoornis HOCD of Homosexual Obsessieve Compulsive Disorder. Zeg maar: geaardheidstwijfel.

In IJsland mag je noch je kind noch je paard Kevin noemen

De IJslandse wetgeving is zeer streng. Er is een lijst voor toegelaten meisjes- en jongensnamen om ervoor te zorgen dat het IJslands niet verloren gaat.

Beluister de podcast van 'Nieuwe Feiten' (of luister via je favoriete podcast-app)

Kevin twijfelt dwangmatig aan zijn seksualiteit

Kevin weet zeker dat hij hetero is. Maar toch heeft hij vier jaar lang gecontroleerd of hij toch niet eventueel homo zou kunnen zijn. HOCD of Homosexual Obsessieve Compulsive Disorder is de naam van die dwangstoornis.

Een homoseksuele relatie uitproberen vindt psychiater Menno Oosterhoff, net zoals Kevin, geen goed idee. “Dan ben je nog steeds op zoek naar zekerheid, maar die krijg je niet. Dan ga je gewoon door met toch weer denken: ‘misschien raakte ik deze keer niet opgewonden, maar de volgende keer wel’.” De onzekerheid leren verdragen is wel een optie.

Beluister de podcast van 'Nieuwe Feiten' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels