Waarom deze artiesten allemaal de Nobelprijs voor Geneeskunde verdienen

5 oktober 2020
Vandaag werd de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend aan drie artsen voor de ontdekking van het hepatitis C-virus. Maar, volgens Ilse Liebens is het de hoogste tijd dat deze Nobelprijs aan een muzikant wordt uitgereikt!

Het is al langer geweten en vaak ook wetenschappelijk bewezen dat muziek geneeskrachtig is. "Muziek helpt bij depressie, bij stress, bij de ziekte van Parkinson en bij dementie, muziek kan zelfs helpen bij de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s…" Er zijn in het verleden een aantal concrete voorbeelden geweest van muziek die de medische wereld vooruithielp, en dat bewijst Ilse Liebens graag aan de hand met deze concrete artiesten. 

(De enige artiest die niet meer mag meedingen naar een Nobelprijs is Bob Dylan, want die heeft er al eentje gekregen.)

1. Psy

In China lag een jong meisje 258 dagen in coma na een hersenbloeding. Haar mama herinnerde zich een liedje waarmee haar dochter altijd moest lachen, en dat was inderdaad Gangnam Style van Spy. Ze begon het nummer te neuriën en…. haar dochter glimlachte. De volgende dag probeerde ze het nog een keertje, en ze kreeg exact dezelfde reactie. Niet veel later ontwaakte het meisje uit haar coma.

Er zijn heel veel gelijkaardige verhalen: mensen die dagen, weken soms maanden in een coma liggen en dan ontwaken nadat ze hun favoriete muziek te horen krijgen.
Dokters raden dat aan: muziek die vertrouwd is en waar je een emotionele band mee hebt, die is zo krachtig dat het je uit een coma kan halen.

2. Kacey Musgraves

Kacey Musgraves verdient die Nobelprijs voor haar lied 'Rainbow', want met dat lied heeft ze zowaar al levens gered én mensen doorheen de lockdown geholpen. Muziek als antidepressivum? Zeer zeker.

De commentaren op Youtube liegen er niet om: ene Gregory post “dit nummer heeft mijn leven gered, ik stond op het punt om uit het leven te stappen, ik kan je nooit genoeg bedanken”. Een andere reactie komt van Kristina, zij schrijft: “ik was depressief en deze song heeft me geholpen om erdoor te geraken… Kacey Musgraves is een engel”. Ook in de LGBTQ+ gemeenschap is het nummer een heus anthem geworden, mensen gebruiken het wanneer ze uit de kast komen bij hun ouders of familie. 

En vandaag, temidden van een wereldwijde pandemie, zijn er duizenden mensen die troost zoeken én vinden in het nummer. Kacey Musgraves speelde het live, thuis aan de pian,o tijdens het “One World: Together at Home” benefietconcert. Op het einde van de song zei ze "It’s gonna be allright" en Twitter ontplofte, want als Kacey zoiets zegt, dan geloven wij daar maar al te graag in!
 

3. Pearl Jam 

Jaja, ook de mannen van Pearl Jam verdienen de Nobelprijs voor de Geneeskunde, want zij hebben het leven gered van Dennis Rodman, ooit één van de kleurrijkste figuur in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Na de scheiding van zijn eerste vrouw, waardoor hij zijn oudste dochter niet meer zag, deed Rodman in 1993 een zelfmoordpoging. Hij was naar een parking gereden met een geladen pistool bij zich in de auto, maar op het moment dat hij echt van plan was zichzelf dood te schieten, zette hij Pearl Jam op. Hij begon te luisteren en na te denken, en viel vervolgens zelfs in slaap in de wagen. Hij werd uiteindeiljk gevonden en wakker gemaakt door de politie. 

Vijf jaar later belandt Dennis Rodman trouwens tijdens een concert van Pearl Jam op het podium. Eddie Vedder gaat in zijn nek zitten, en brengt zo het nummer 'Alive'. Bekijk dat hieronder: 

Kunnen wij jou ook helpen met muziek? Stuur dan jouw suggesties in via onderstaand artikel: 

Lees ook: