Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Waarom is een dag van nationale rouw zo belangrijk?

di 20 jul. - 7:27

België houdt vandaag een dag van nationale rouw om stil te staan bij de watersnood in Limburg en Wallonië, en respect te betuigen aan de slachtoffers. Hoe belangrijk is zo’n dag? Klinisch psycholoog Manu Keirse is gespecialiseerd in rouw. Hij reageert in ‘De Ochtend’.
Manu Keirse

“Eigenlijk roept men de hele samenleving vandaag op tot solidariteit met mensen die verlies lijden” zegt rouwexpert Manu Keirse in ‘De Ochtend’. “Dat gaat niet alleen om het verlies van een dierbaar iemand, maar ook om het verlies van veiligheid, het verlies van vertrouwen, het verlies van have en goed.  Een dag van nationale rouw vraagt aan iedereen om even stil te staan bij wat dit betekent. Een samenleving die dit niet meer kan verliest zijn verbondenheid.”

"In rouw hebben mensen mensen nodig die met hen meeleven"

Via de verzekering kan je een aantal dingen herstellen. Maar er is zoveel meer dat van je huis je thuis maakt, zegt Keirse. Fotoalbums bijvoorbeeld.   “Dat verliezen tast je veiligheid, je vertrouwen, en je verbondenheid aan. Maar door er via nationale rouw erkenning aan te geven creëer je nieuwe verbondenheid. In rouw hebben mensen mensen nodig die met hen meeleven. Die hen het gevoel geven dat ze niet alleen staan.”

Toch zijn er ook mensen die cynisch en boos zijn over de minuut stilte, of over de beleidsmakers die nu overal langskomen. “Die boosheid is heel normaal” zegt Keirse. “Je wil dat er mensen langskomen, maar je bent ook boos omdat ze te laat of te vroeg komen, of niet de juiste dingen zeggen. Boosheid en verdriet is een heel normale reactie. Want verdriet doet pijn, en pijn komt in boosheid naar buiten. Kleine kinderen weten dat heel goed: als een klein kind met zijn knie tegen een tafelpoot loopt, zal het ‘stoute tafel’ zeggen.”

“Die boosheid moet je ook toelaten” zegt Keirse. “Er zal ongetwijfeld boosheid zijn naar de overheid die niet genoeg doet. Maar een overheid kan niet genoeg doen op zo’n moment. Laat de boosheid dus boosheid zijn, en stel de vraag: ‘Vertel eens, wat doet je zo’n pijn? Vertel eens, waarmee zou ik je kunnen helpen?” 

Nationale dag voor coronaslachtoffers

Als de coronatijd voorbij is, zou Keirse ook graag een nationale dag voor coronaslachtoffers zien. “Want er zijn heel veel mensen die niet aanwezig konden zijn bij het overlijden van hun vader of moeder. Mensen konden ook maar beperkt aanwezig zijn op uitvaarten.” Keirse vindt het enorm belangrijk om zo’n dag in te roepen voor iets dat de samenleving zo lang heeft beheerst.

Hij doet tot slot ook een oproep aan de regering om te werken aan samenhorigheid, in plaats van verdeeldheid. “Het is niet het moment om ruzie te maken aan de top van het land.”

Beluister het gesprek met Manu Keirse in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet