Waarom een vettaks in Dénemarken?

3 oktober 2011

Niet alle Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vettaks. U verzint zelf wel de flauwplezante kanttekeningen bij dat gegeven. Maar de Denen hebben dus sinds vandaag het spek aan hun been.

Olav en Grethe zijn niet op straat gekomen om hun ongenoegen daarover te uiten, en ze proberen de taks ook niet via allerhande achterpoortjes te omzeilen. Zo zijn Denen niet. Ze slaan hooguit een oorlogsvoorraadje verzadigde vetten in.

Maar ze zijn door de bank genomen ook niet overdreven dik. 11,4% van de Denen heeft een te hoog BMI, daarmee staan ze 25ste in de Europese ranglijst. Het Europees gemiddelde is 15,5%. Waar Vlaanderen staat weten we niet, maar België is 20ste met 13,8%.

In het licht van onze ervaringen met de Boheemse keuken was de reactie aan onze eet- en vergadertafel "Nu pas?", toen Hongarije onlangs een vettaks invoerde. Maar Denemarken? Daar eten ze toch voornamelijk (gerookte) vis en Smørrebrød, en heel af en toe een koekje of een stukje blauwschimmelkaas?

Maar we herinneren ons ook dat de Denen nogal omzichtig omspringen met voedsel. Bij het onvolprezen Keuringsdienst van Waarde hebben we bijvoorbeeld geleerd dat in Deense ontbijtgranen geen extra ijzer zit, want verrijkte eetwaren zijn daar niet toegelaten. Transvetten mogen ook niet, en naar verluidt drinken Denen zelfs geen UHT-melk.


Lees en beluister ook