Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom er nu allicht geen 'Do they know it's Christmas' nodig is

ma 4 jan. - 10:11

Rampen, hongersnood, epidemieën, oorlog, oprukkende woestijn, bodemuitputting, … nieuws over Afrika is zelden opbeurend. Maar her en der veranderen de feiten op een bestendige manier ten goede. En dat mag ook al eens in de actualiteit komen.
Waarom er nu allicht geen 'Do they know it's Christmas' nodig is
Neem Ethiopië. Een goeie 30 jarig geleden leidde de droogte - waarin het natuurfenomeen El Niño een grote rol speelde - tot een beruchte hongersnood (en tot de moeder aller benefietnummers). Vooral de noordelijke provinicies Tigray en Eritrea werden toen zwaar getroffen.
 
Afgelopen maanden manifesteerde zich een van de ergste El Niño's ooit. De klimatologische omstendigheden zijn dus extremer dan 30 jaar geleden, maar het menselijk leed lijkt veel minder zwaar. Althans in Tigray. Eritrea -  sinds 1993 onafhankelijk - is een heel ander verhaal
 
Bodemwetenschapper Seppe Deckers (KU Leuven) heeft Tigray de afgelopen 25 jaar zien evolueren van een maanlandschap tot een groen gebied. Een adequaat interventiemodel heeft bijgedragen tot een grote zelfredzaamheid van de regio.
 
Benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt.
 
Het  'mirakel van Tigray' - en veel meer over de diversiteit en schoonheid van de ondergrondse wereld van Afrika - is nog tot 29 januari te zien in de Arenbergbibliotheek van de KU Leuven op de zeer aanbevelenswaardige tentoonstelling ‘Africa in Profile – Afrika DoorGrond’. De toegang is gratis.
 
plaatje: KU Leuven

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet