Waarom Frank Deboosere bang is voor 5G

8 mei 2019
© VRT BMUSS
5G vormt een bedreiging voor weermannen en -vrouwen. In ‘Nieuwe Feiten’ legt Frank Deboosere uit waarom.

Het is nog niet voor morgen, maar het is wel op komst: 5G, het supersnelle, mobiele internet. En Frank Deboosere is er toch wel een beetje bang voor, vertelt hij in ‘Nieuwe Feiten’.

Deboosere: “Het heeft allemaal te maken met de radiofrequenties die 5G gebruikt. Eén daarvan is 23,8 GHz, en in de praktijk wordt die frequentie ook door de natuur gebruikt. Waterdamp zelf zendt (een heel zwak) radiosignaal uit, dat we kunnen capteren.”

“Ook regen, de temperatuur van de aarde, ijs, wolken, hebben allemaal bepaalde natuurlijke frequenties, en die capteren we met onze weersatellieten” vervolgt Deboosere. “Met die weersatellieten kunnen we de hele aarde in het oog houden, en bijvoorbeeld kijken waar de waterdamp zit, of hoe het zit met de gemiddelde temperatuur.”

Maar 5G zorgt ervoor dat er veel extra informatie in die satellietbeelden zit. Vergelijk het met ruis op het beeld. “En zo kunnen we die gegevens niet meer gebruiken” zegt Deboosere. Waarnemingen zullen waardeloos worden, en dit zal het weer voorspellen moeilijker maken.

Beluister het integrale gesprek met Frank Deboosere:

Lees ook: