"Waarom gebruiken de stakers niet meer verbeelding?"

6 juni 2016
Axel Daeseleire
Nieuwsgast Axel Daeseleire reageert op de stakingen van de afgelopen weken. Hij is er niet tegen, maar vindt wel dat die gebeuren met te weinig verbeelding. Zelf staakte hij ooit op een creatieve manier met zijn studentenclub Andoverpia.

Toen hij rechten studeerde in Antwerpen, was Axel Daeseleire cantor bij studentenclub Andoverpia. Hun stamkroeg was café De Prof. 

De uitbaters van het café moesten op een bepaald moment door de brouwerijen de bierprijs opslaan van 26 frank per pintje naar 27 frank: “Dat is helemaal niet duur, maar wij vonden dat een frank te veel”.

“We zijn dan een plan beginnen smeden. We hebben een muur gemetseld tot heel de voordeur van het café dicht was. Vervolgens hebben we postgevat voor de deur met spandoeken met "1 frank te veel voor een pintje" erop".

“We hoopten dat er kranten zouden komen en dat is gelukt. De cafébaas was eerst boos, tot hij doorhad dat het een ludieke actie was. Hij heeft dan zelf met een hamer de muur mogen neerkloppen”. Hoe het afliep? “Die dag waren de pintjes terug 26 frank”.

Als student heb ik nog geprotesteerd tegen duurder bier: "1 frank te veel voor een pintje erop!"
Axel Daeseleire

Axel beseft ook wel dat dit puur een ludieke studentenactie was, dat hij dat niet kan vergelijken met de stakingen van nu. Hoewel hij begrijpt dat ze staken, stoort hij zich toch aan de manier waarop dat gebeurt. "Het is allemaal zo pragmatisch, er zit zo weinig verbeelding in." Daarom is hij grote fan van betaalstakingen. "Zo kan je dat toch meer kracht bijzetten. Dan heb je de reizigers tenminste aan je kant!"

Ben je het eens met Axel? Zou je meer begrip hebben voor stakers indien ze wat creatiever te werk gingen?