Waarom heb ik niet overal GSM bereik?

14 oktober 2015
We kunnen zonder probleem naar de astronauten in het ISS bellen, maar in een landelijk dorpje van eigen bodem zijn we onbereikbaar. Hoe komt dat?

Elke dag mag de nieuwsgast van Annemie Peeters een prangende vraag voorleggen aan een ervaringsdeskundige. Vandaag was dat Tom Waes. Hij wou te weten komen waarom we niet overal bereik hebben met onze GSM. En dat terwijl we wel astronauten in de ruimte kunnen bereiken.

Waes stelde zijn vraag aan stralingsdeskundige Guy Vandenbosch en kreeg het volgende antwoord:

Dit probleem kent meerdere oorzaken. Het GSM netwerk bestaat uit cellen, en in het centrum van een cel staat een mast. Het signaal is het sterkste, zoals je al kan raden, als je dichtbij een mast staat. Als je daarenboven nog eens vanuit de auto (liefst handsfree) belt, dan heb je nog slechter bereik, omdat de antenne zich in de wagen bevindt.

 

Conclusie

Als je vanuit de wagen belt en je op de rand van een centrum rijdt is de kans groot dat het gesprek af en toe wegvalt.

 

Daarnaast kan het ook zijn dat je van één centrum naar een ander centrum rijdt. Deze omschakeling is technisch niet eenvoudig en zorgt soms voor storingen. 

 

Zijn we dan gedoemd te leven in een wereld met met slecht bereik?

Welnee, we kunnen altijd meer masten bouwen, of het bereik van de bestaande opdrijven.

Maar dan heb je natuurlijk het probleem van het NIVEA syndroom. "Niet in voor- en achtertuin". Mensen willen helemaal niet op een mast kijken vanuit hun keukenraam, of niet kunnen slapen omdat de straling.

 

Lees ook: "Alles draait rond clicks. Dat is erg. Bij nieuws doe je dat niet" (Tom Waes, nieuwsgast in De Bende van Annemie)

Foto © getty images