Waarom hebben zebra’s strepen?

6 mei 2017
Tim Caro, hoogleraar biologie aan de universiteit van Chicago, heeft een lijst gemaakt van alle mogelijke verklaringen die de ronde doen. Hij kwam aan achttien. En hij heeft ze alle achttien onderzocht.

Is het een barcode waardoor mama zebra feilloos haar kind terugvindt? Of zou het de bedoeling zijn dat een hongerige leeuw een epileptische aanval krijgt als hij naar zo’n stroboscopische kudde staat te staren?

Is het een vorm van airco? Zorgt het temperatuurverschil tussen de zwarte en witte strepen voor een verkoelende luchtstroom? Of is het camouflage? Dan lijkt het ons alleen nuttig als je je als zebra tussen een bende pinguïns of nonnen wil verstoppen, of supporters van Charleroi.

Tim Caro heeft het allemaal uitgezocht. Met bordkartonnen viervoeters en infraroodcamera’s, door in de savanne met een zebravel op zijn rug te gaan rondlopen en vooral met héél veel statistiek. Wetenschappelijk veldwerk op zijn best. Met als gevolg een heerlijk boek: ‘Zebra stripes'.

En ja, hij heeft het antwoord gevonden. Wij weten ondertussen waarom zebra’s strepen hebben. En Geerdt Magiels ook. Die heeft het boek voor ons gelezen en hij wil het u graag verklappen. Maar niet nu.

Zaterdag. Op de radio.