Waarom hebben zebra’s strepen?

22 februari 2019
Rond de strepen van zebra’s zijn de wildste theorieën bedacht. Men dacht ze een herkenningscode waren, dienden om hen te beschermen tegen roofdieren of een vorm van verkoeling boden. Maar het bleef giswerk.

Tot nu, want de laatste tijd wint het idee meer en meer veld dat een zebra’s strepen hebben om stekende vliegen weg te houden. “Uit vergelijkende testen met paarden, blijkt dat er veel meer vliegen op paarden gaan zitten dan op zebra’s, terwijl er even veel vliegen rond de zebra’s zweven”, zegt bioloog Dirk Draulans.
“Als gevolg van de strepen zien vliegen de zebra’s niet als een solide object, maar denken ze dat ze er los door kunnen vliegen. De botsing schrikt hen zo af dat ze er niet op gaan zitten. Het is een geweldig overlevingsmechanisme, want sommige vliegen dragen ziektes mee.”

Zebradeken

Ook andere levende wezens kunnen van het ‘zebra-effect’ profiteren. “Als men over de paarden een soort zebradeken legt, krijg je hetzelfde effect als bij zebra’s. Dat wordt trouwens ook al gecommercialiseerd om vliegen en dazen bij hen weg te houden.”

Werkt het ook bij mensen? “Jawel. Mensen die zich met witte verf beschilderen, worden veel minder gestoken door vliegen.”

Herbeluister het interview met Dirk Draulans

Radio 1 Select