Waarom heeft de Russische president Vladimir Poetin drie oude telefoons op zijn bureau staan?

23 februari 2022
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Waarom heeft de Russische president Vladimir Poetin drie oude telefoons op zijn bureau staan? Die vraag circuleerde op sociale media nadat Poetin eergisteren een toespraak heeft gehouden aan zijn bureau. "Ze zijn bang om deze toestellen te vervangen door iets modern, wat niet van Russische makelij is, maar Japans of Chinees en waar iets kan inzitten wat men niet wil", zei correspondent in Rusland, Geert Groot Koerkamp.

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

De Russische president Poetin hield maandag een lange toespraak over de escalerende situatie aan de grens met Oekraïne nadat hij de zogenaamde volksrepublieken Donetsk en Loegansk had erkend.

Op beelden van die toespraak zie je de president aan zijn bureau zitten. Op zijn bureau staan een computer, planten, een lamp en maar liefst drie oude telefoons. Op sociale media vroeg men zich dan ook af waarom Poetin zulke oude telefoons gebruikt.

"Niemand weet hoe oud ze zijn"

"Niemand die weet hoe oud ze zijn", vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp. “Het zijn modellen die nog dateren uit de Sovjettijd". De correspondent zegt dat ze niet alleen in het kabinet van Poetin staan, maar in alle kabinetten van "hooggeplaatste Russische officials".

Het zijn modellen die nog dateren uit de Sovjettijd

Als ze de toestellen vervangen door iets wat niet van Russische makelij is, maar van Japanse of Chinese, "kan er van alles inzitten wat men niet wil", weet de correspondent. "Kennelijk houdt men daarom krampachtig vast aan die oude modellen." Maar "dit is wat we zien, achter de schermen kan er wel gemoderniseerd zijn", aldus Koerkamp. 

"De telefoons maken deel uit van een aparte telefooncentrale voor verbindingen op hoog niveau", zegt Koerkamp voorts. Volgens de correspondent zal Poetin als hij de telefoon opneemt meteen een stem horen, die vraagt met wie hij wil doorverbonden worden. "Er is ook ergens een toestel in het huis voor een directe verbinding met de president van de Verenigde Staten, want dat rechtstreekse contact bestaat ook al heel lang."

Poetin zonder smartphone

Een moderne smartphone heeft Poetin alleszins niet, dat beweert de president zelf. "We hebben hem ook nog nooit met een smartphone gezien”, aldus Koerkamp. “Andere leden van de regering hebben wel een smartphone. Maar ze moeten die naar verluidt inleveren als er een hooggeplaatst overleg is.”

We hebben hem ook nog nooit met een smartphone gezien

De Russische president zou ook niet erg mee zijn met de nieuwe media. "In Vladivostok vroeg een jongetje met een eigen kanaal op YouTube of Poetin zich wilde abonneren op zijn kanaal. Poetin wist niet wat hij moest doen en zei dat hij erover ging nadenken. Dat is heel tekenend voor de manier hoe Poetin in deze technologische tijd staat", besluit Koerkamp.

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select


Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: