Waarom is het belangrijk om 16- en 17-jarigen te vaccineren?

17 mei 2021
© Frederic Sierakowski (Belga)
Zondag liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten dat tegen 11 juli niet alleen alle volwassenen de kans gekregen zullen hebben op een eerste prik met een coronavaccin, maar ook alle 16- tot 17-jarigen. Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan het UZ Gent en voorzitter van de taskforce Corona en Pediatrie, legt uit waarom dat belangrijk is.

Tot nog toe was het doel om alle meerderjarige Vlamingen een eerste prik aan te bieden tegen 11 juli. Maar in de komende dagen wordt een advies verwacht van de Hoge Gezondheidsraad over de vaccinatie van 16- en 17-jarigen. Wouter Beke verwacht dat dat een positief advies zal zijn, en dat ze meegenomen kunnen worden in de campagne. "Al moeten de leveringen het toelaten", voegt hij er wel aan toe.

Volgens de minister zal de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen op dezelfde manier gebeuren als bij de meerderjarigen. Ouders moeten dus niet expliciet hun toestemming geven. "Ik ga ervan uit dat dat in goed overleg zal gebeuren", zegt hij.

De taskforce benadrukt voorts dat het logistiek geen moeilijke opdracht is om de 16- en 17-jarigen mee op te nemen in de campagne, omdat er hoogstens twee tot drie dagen moeten worden toegevoegd aan het schema. Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen later dit jaar wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA).

"Belangrijke groep"

Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan het UZ Gent en voorzitter van de taskforce Corona en Pediatrie, legt in 'De Ochtend' uit waarom het belangrijk is om de jongeren te vaccineren. “Het is een groep die zelf niet als kwetsbaar aanzien wordt: meestal hebben ze geen of milde symptomen”, zegt ze. “Het is wel een belangrijke groep, omdat die heel veel contacten hebben. Niet alleen met leeftijdsgenoten, maar ook over de generaties heen.”

Schelstraete pleit er voor om eerst kwetsbare jongeren te vaccineren en dan pas hun leeftijdsgenoten. "Er zijn ook kwetsbare jongeren met een ernstige onderlinge aandoening, ik zou ervoor pleiten dat die eerst gevaccineerd worden", legt ze uit. "Die jongeren zitten echt al heel lang in sociaal isolement."

Beluister het gesprek met Petra Schelstraete in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: