Waarom het einde (niet) nabij is

26 september 2019
Oké, we moeten in actie schieten tegen verdere klimaatopwarming en de uitstoot van CO2 een drastische halt toeroepen, maar de manier waarop klimaatactiviste Greta Thunberg onlangs die boodschap verkondigde, wordt door sommige mensen overdreven dramatisch genoemd. Er wordt Greta “apocalyptisch doemdenken” verweten.

Is dat terecht? Een vraag voor journalist Joris Luyendijk, die net het boek “Hoop” schreef, waarin hij uitzoekt wat er wél goed gaat in de wereld, tegen het doemdenken in.

Los van hoe je naar het klimaatdebat kijkt, blijkt apocalyptisch doemdenken van alle tijden. “Het einde der tijden” is al meermaals voorspeld, weet Ward Bogaert. Het goede nieuws? Er zijn alleen nog maar foute voorspellingen geweest over het einde der tijden.

Waarom is de mensheid (of een bepaald deel ervan) blijkbaar geneigd om te vrezen voor het einde der tijden en daar allerlei verhalen over te bedenken en bewijzen voor te verzinnen? Filosoof Johan Braeckman.

Sommige mensen doen er alles aan om voorbereid te zijn op een mogelijk “einde der tijden”. Op de N8 tussen Gent en Aalst hangt een bord tegen de gevel van een oud huis : “Roger De Smet Atoomschuilkelders sinds 1978”. Roger is de enige atoomschuilkelderbouwer van ons land. Krijgt hij nog veel bestellingen? Reporter Marc Toussaint zocht Roger De Smet op.

Ooit, zo zeggen wetenschappers, zal de aarde ophouden te bestaan. Maar dat duurt nog ontzettend lang. Toch eens de denkoefening doen: wie of wat zal er het langst overleven op onze planeet nadat de mens al lang van de aardbodem is weggevaagd? Volgens bioloog Thierry Backeljau is het beerdiertje of mosbeertje een goede kandidaat, wegens bestand tegen extreme temperaturen, zuurstofgebrek, droogte,...

Voor Marleen De Sloovere hing het “einde der tijden” boven het hoofd, niet omdat de wereld zou vergaan, maar omdat zij zelf met de ernstige ziekte mucoviscidose geconfronteerd werd. Ze zou de twintig niet halen, en daarna de dertig, en daarna de veertig,… maar ondertussen is ze er 59. Hoe ging zij om met telkens die vooruitzichten dat het einde nabij was?