Waarom het soms beter is om niets te doen

26 maart 2019
‘Laat het gras maar groeien’ zong Sam Gooris en soms is het inderdaad beter om de zaken op z’n beloop te laten en niet in te grijpen. We leven in een tijd waarin vooral actie en daadkracht gewaardeerd worden. Ook al haalt het niks uit, je hebt het tenminste gedaan. Maar er zijn situaties waarin je je zou kunnen afvragen of dat wel de juiste tactiek is…

Dat van dat gras kan je al letterlijk nemen. Volgens eco-missionaris Louis De Jaeger kan je door je gazon minder te maaien en te laten verwilderen de natuur wapenen tegen de klimaatverandering! De Jaeger lanceert vandaag de campagne Bye Bye Grass, op het gazon voor het Atomium.

Als het over maaien gaat, dan is er nog iets wat je beter niet dan wel maait. Ook al gaat het in tegen wat we altijd als voorbeeld gekregen hebben: oksel-, been- en schaamhaar. Zo vertelt auteur en Klara-presentatrice Heleen Debruyne.

De ouders van soldaat Hubert Rochereau die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog lieten nadien zijn slaapkamer intact als een uniek herdenkingsmonument. Ward Bogaert doet zijn verhaal. .

Ook als het om onze gezondheid gaat is het beter om soms niet in te grijpen. Soms ziek je beter uit, zoals bij een verkoudheid. Maar ook bij ernstige ziektes als prostaatkanker kan niet behandelen een optie zijn, weet dokter Tom Jacobs.

Als je geprovoceerd wordt, met agressie te maken krijgt, in het verkeer bijvoorbeeld , kan je best niet reageren. Ook al is de verleiding groot. Psycholoog Frank Van Overwalle.

Niets doen kan op zichzelf al heel waardevol zijn. Theatermaker Peter De Graef brengt een ode aan het nietsdoen.

Lees ook:
 

Radio 1 Select