Waarom is Hollywood zo seksistisch?

26 mei 2015

Dat Hollywood hoofdzakelijk mooie jonge vrouwen in voorname filmrollen cast, is geen nieuw feit. En dat rijpere mannelijke sterren weinig last hebben van ageism evenmin.

Zo kreeg de veelvuldig gelauwerde actrice Maggie Gyllenhaal (plaatje) onlangs te horen dat ze als 37-jarige te oud was om de vriendin van een 55-jarige man te spelen.

Dat is geen losstaand incident. Deze grafiekjes tonen dat ervaren acteurs als Denzel Washington, Harrison Ford, George Clooney en Johnny Depp systematisch worden gekoppeld aan 20 jaar jongere tegenspeelsters. Het omgekeerde is nooit het geval, behalve als 'oudere vrouw doet het met jonge kerel' het thema van de film is.

Het seksisme in Hollywood is zo stuitend, dat de Burgerrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) de overheid nu formeel verzocht heeft om genderdiscriminatie bij film en televisie op alle niveau's te onderzoeken. Vorig jaar werd bijvoorbeeld amper 7 procent van de 250 meest winstgevende films door een vrouw geregiseerd. Dat is 2 percent minder dan in 1998.

Tegelijk lanceert de ACLU een online-petitie voor #filmequality.
Benieuwd of onze filmman die al heeft ondertekend.

 

plaatje: Maggy Gyllenhaal, vorige week op de 40e Gracie Awards, georganiseerd door de Alliance for Women in Media Foundation

Radio 1 Select