Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Radio Rusland

Waarom huilen voetballers?

vr 29 jun. - 8:02

Voetbal is emotie, zo wil het gezegde. En er wordt wat afgehuild op het WK in Rusland, denk maar aan de huilbui van Neymar of de grote verontwaardiging bij de Duitse ploeg. Ad Vingerhoets legt uit waarom echte mannen toch een traantje wegpinken.
Neymar

Ad Vingerhoets is hoogleraar emotie en welbevinden aan de universiteit van Tilburg. “Mensen huilen vooral omdat ze aan andere mensen een signaal willen geven dat we ze nodig hebben”, zegt hij. Op een voetbalveld betekent dat dan dat een huilende voetballer de steun van zijn ploegmaats zoekt.

Huilende helden

Toch zijn huilende voetballers niet van alle tijden. “Als je pakweg een eeuw teruggaat, dan is het vrij uniek hoeveel mensen tegenwoordig huilen in het openbaar”, zegt Vingerhoets. “Maar wat we wel zien, is dat helden altijd wel gehuild hebben. Die hadden er goede redenen voor: dat ze een strijdmakker verloren hadden bijvoorbeeld. Dat had geen enkele negatieve impact op hun imago. Het geeft iets menselijks aan die superhelden.”

Het feit dat we zoveel sportmensen zien huilen, maakt het volgens Vingerhoets bovendien gemakkelijker om zelf ook je emoties te tonen. Toch valt het resultaat van een potje huilen tegen. “Slechts 50% van de mensen heeft het gevoel dat het oplucht, 40% voelt zich achteraf hetzelfde en 10% voelt zich zelfs slechter.”

Beluister hieronder het volledige interview uit ‘Radio Rusland’:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet