Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

Waarom je beter nu al denkt aan het opmaken van je testament

di 29 jan. - 9:44

"Denken aan je testament, dat is geconfronteerd worden met je sterfelijkheid en veel mensen vinden dat niet fijn", zegt advocate Ann Maelfait. Maar toch is het beter om aan je testament te denken, ongeacht je leeftijd.
Waarom je beter nu al denkt aan het opmaken van je testament

Wanneer maak je best een testament op? "Eigenlijk is het antwoord simpel", zegt advocate met specialisatie in nalatenschap en erfrecht Ann Maelfait. "Vanaf het moment dat jouw wensen anders zijn dan de wettelijke regeling voorziet, is het nuttig om jouw testament op te maken."

Samenlevingsvormen

Steeds meer mensen zijn bezig met hun nalatenschap, zo blijkt. In 2018 werden ongeveer 15% meer testamenten opgesteld dan het jaar voordien en daar is ook een reden voor. "Vaak kiezen koppels ook niet meer voor een huwelijk, maar voor een andere samenlevingsvorm zoals feitelijk of wettelijk samenwonen. En dan heb je ook nog veel mensen met een nieuw samengesteld gezin", zegt advocate Maelfait.

Goeie communicatie en duidelijkheid omtrent je nalatenschap is belangrijk om spanningen en erfenisdiscussies te vermijden

— Ann Maelfait

Zo hebben mensen die wettelijk samenwonen een beperkt erfrecht en mensen die kiezen voor feitelijk samenwonen hebben geen enkele vorm van erfrecht.

"Goeie communicatie en duidelijkheid omtrent je nalatenschap is belangrijk om spanningen en erfenisdiscussies te vermijden", zegt Maelfait.

Geen kinderen

Voor mensen die geen kinderen hebben, is het zeker ook interessant om een testament op te stellen. Momenteel is het zo dat in een huwelijk zonder kinderen, de langstlevende partner het deel van hun gemeenschappelijk goed erft, maar de eigen goederen van de erflater (de persoon die gestorven is, red.) komen terecht bij de familie van de erflater en niet bij de overlevende partner. Dat is niet altijd wat een gehuwd koppel gewenst zou hebben, dus is het beter om een testament op te stellen je wensen duidelijk vast te leggen.

Geen dichte familie

Ook voor mensen zonder dichte familie speelt het testament een belangrijke rol. Deze mensen kunnen namelijk een duo-legaat opstellen via een testament. Een duo-legaat is een testament waarbij, naast een begunstigde persoon (vaak een vriend of een ver familielid), ook een vzw of organisatie als erfgenaam wordt aangeduid en zij dus ook een deel erven.

Ken je vangnet

"Recht is weinig toegankelijk: je wordt ermee geconfronteerd tijdens je hogere studies, maar in het lager of secundair onderwijs niet en dat terwijl sterven en nalatenschap toch een grote component van het leven is", zegt Maelfait. "Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het wettelijk vangnet."

Ten allen tijde wijzigbaar

"Denken aan je testament hoeft niet luguber te zijn", besluit Maelfait. "De gemiddelde tijd tussen het opmaken van een testament en het overlijden van iemand bedraagt tien jaar. En vergeet ook niet dat je verschillende testamenten kan opmaken in je leven. Een testament is ten allen tijde wijzigbaar en herroepbaar. Je kan  nu een testament opmaken waar je tevreden over bent en dat bijstellen door de jaren heen. Dan is de kans veel groter dat het testament volgens je wensen wordt uitgevoerd dan als je wacht tot het te laat is."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet