Waarom je geen jarenlange vriendschap kan opbouwen met een roodborstje

28 februari 2018
Het roodborstje: je kent het vast wel. Maar wist je ook dat ze hun jongen leren zingen en je hetzelfde roodborstje geen twee jaar na mekaar kan kennen?

Het roodborstje is (nog maar) in 70 procent van de tuinen te vinden. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar. Jammer, want het is een heel bijzonder vogeltje.

Dat vond ook de auteur van het boek "Een biografie van het roodborstje", Stephen Moss. Hij bouwde zijn boek op in twaalf hoofdstukken, één voor elke maand in het leven van het vogeltje. Zo weet je meteen ook hoe oud het wordt. Onmogelijk dus om een vogeltje jarenlang te kennen. En zelfs als een roodborstje op magische wijze de leeftijd van twee jaar zou bereiken, zou je hem nog niet herkennen. Alle roodborstjes zijn namelijk nagenoeg identiek. Zo lijken zelfs zo erg op mekaar dat een mannetje niet van een vrouwtje te onderscheiden is. Zelfs niet voor de vogeltjes zelf. 

Verder hebben roodborstjes grote ogen, om mee in het donker te kijken en zijn ze net iets onbevreesder dan de doorsnee ekster. Voor meer info over het rode gevederte raden je aan het boek te lezen.