Waarom je kantoor geen ideale werkplek is

26 september 2015
De zomervakantie zit er bijna op. Nog even genieten van de laatste warme dagen, en dan: aan het werk! Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat werk vaak niet op het werk gedaan wordt?

Voor alle duidelijkheid: dat beweren wij niet. Maar wel Jason Fried, co-auteur van de beststeller Rework.

Zijn uitspraken deed hij enkele jaren geleden, in een Ted Talk. Maar het einde van de zomer, en de start van een nieuw werkjaar, is een mooi moment om zijn speech nog eens boven te halen. Stof tot nadenken, en nog altijd relevant en interessant.

Zijn theorie? Bedrijven verwachten van ons dat we ons werk goed doen, meestal op een kantoor, dat ze vullen met tafels, stoelen, computers,…

Maar als je mensen vraagt waar ze naartoe gaan als ze écht iets willen gedaan hebben, dan zullen mensen zelden ‘een kantoor’ opnoemen. (wel de auto, trein, een extra ruimte in huis, het vliegtuig,…). Of mensen kiezen voor een tijdstip: “Zolang het maar ’s ochtends is! Zolang het maar ’s avonds is!”

 

Wanneer je mensen vraagt wanneer ze de laatste keer eens 3 à 4 uur na elkaar flink hebben doorgewerkt, zullen ze ook zelden “op kantoor” antwoorden. Want op het werk word je gestoord door collega’s en telefoontjes, en moet je ook naar vergaderingen gaan. Deze onderbrekingen zijn nefast voor onze productiviteit, vindt Fried, en hij vergelijkt het met onze nachtrust.

I don't think anyone would expect someone to get a good night's sleep if they were interrupted all night long. So why do we expect people to get a good day's work if they are interrupted all day long?

Maar is Facebook ook geen boosdoener? Want daar worden we toch ook duchtig door afgeleid? Nee, zegt Fried, want jaren geleden hadden we toch ook al lange rookpauzes waar geen haan naar kraaide.

 

De échte problemen op het kantoor zijn volgens hem M&M’s: managers en meetings. Want die kom je niet tegen in de auto, de trein, het vliegtuig,… En een vergadering van 1 uur met 10 personen? Dat zijn 10 uren waarop er niet gewerkt wordt. Bovendien op een moment waarop je het zelf niet kan kiezen.

 

Hoe kunnen we van een kantoor dan toch een betere werkplek maken?

1. Waarom voeren we geen “Stille Donderdag” in? Een dag waarop je niet met elkaar praat. Bijvoorbeeld 1 keer per maand. Zelfs een halve Stille Donderdag kan al heel waardevol zijn: mensen worden niet gestoord, en kunnen eindelijk eens écht doorwerken. Indien de formule aanslaat in je bedrijf, kan je het zelfs wekelijks invoeren.

2. Mail wat vaker naar een collega in plaats van hem of haar aan te spreken. Dat klinkt asociaal, maar het geeft je meer vrijheid en rust. Je kan namelijk zelf beslissen wanneer je een e-mail beantwoordt. Indien je rustig wilt doorwerken, kan je je mailbox ook sluiten.

3. Zeg je volgende vergadering af. Of ga er gewoon niet naartoe. Je wint een uur tijd.

 

Akkoord? Niet akkoord? We horen het graag.

En nu: vlug terug aan het werk.

Foto © Getty Images