Waarom is je katoenen handdoek stijf na het drogen?

22 april 2020
Waarom zijn je gewassen katoenen keukenhanddoeken altijd zo hard na het drogen? Het mysterie is eindelijk ontsluierd door Japanse wetenschappers.

Vreemd toch, dat een gedroogde katoenen handdoek die net gewassen en dus proper is zo stijf kan zijn? Wel, je handdoek is wel proper, maar eigenlijk niet droog, zegt fysicus Dirk Van Dyck (UAntwerpen) die het onderzoek van de Universiteit van Hokkaido voor ‘Nieuwe Feiten’ bestudeerde.

Als je je handdoek in de zon laat drogen, denk je dat die droog is, maar dat is niet zo, verklaart hij het fenomeen: er zit dan nog 8 procent (!) water op. Alleen is dat water niet vloeibaar: het kleeft als een laagje op de vezels van het katoen. “Dat kleeflaagje gaat er niet af. Alleen als je een wasverzachter gebruikt of als je hoge temperaturen gebruikt in een droogkast wordt dat geëlimineerd.”

Water bestaat dus niet alleen in vloeibare vorm of in de vorm van damp, maar ook als een soort van “gel” of “gestold water”. Daarom kan water kleven als een kleefstrip, en dat valt extra op na het wassen van katoenen handdoeken: “Bij katoen liggen de vezeltjes heel dicht bij elkaar, en raken de kleefstrippen van twee naburige vezels elkaar. Er blijft dus water zitten, in een niet lopende vorm.”

Meer weten? Beluister het gesprek met Dirk Van Dyck in ‘Nieuwe Feiten’:

Bron: pubs.ac.org

Lees ook: