Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Waarom je lichaam in de grond steken waar wormen aan je vreten als je je lichaam ook aan de wetenschap kunt schenken?"

ma 25 feb. - 2:28

In 2018 schonken meer mensen hun lichaam aan de wetenschap dan het jaar voordien. "Een goede evolutie, want de lichamen zijn heel nuttig", zegt professor Paul Herijgers van de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven.
"Waarom je lichaam in de grond steken waar wormen aan je vreten als je je lichaam ook aan de wetenschap kunt schenken?"

De vader van Lutgard Leenders wou dat zijn lichaam aan de wetenschap werd geschonken na zijn dood. Ondertussen is dat al een dikke 10 jaar geleden en dochter Lutgard is nu hetzelfde van plan. "Ik vond het een prima idee van mijn vader om zijn lichaam aan de wetenschap te schenken en ik plan om hetzelfde te doen. Het is toch beter dat je lichaam nog voor iets nuttigs wordt gebruikt dan dat het in de grond wordt gestopt waar alleen nog wormen aan je vreten?", vroeg ze zich luidop af Bij Debecker. 

"Ik geloof niet dat er na de dood iets is. Als je de hemel wil, dan moet je die hier op aarde maken. Daarom interesseerde het mij ook niet om te weten wat ze met het lichaam van mijn vader gedaan hebben", zegt Lutgard. "We hebben hem niet begraven na het wetenschappelijk onderzoek, maar zijn wel naar een dienst gegaan die de Universiteit van Leuven organiseerde voor alle mensen die dat jaar hun lichaam geschonken hadden."

Ik geloof niet dat er na de dood iets is. Als je de hemel wil, dan moet je die hier op aarde maken.

— Lutgard Leenders

Paul Herijgers is professor en decaan van de faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven. Hij is heel dankbaar dat er mensen zijn die hun lichaam aan de wetenschap willen schenken, "want het is zowat het meest edelmoedige dat een mens kan doen om ook over de dood heen nog van nut te zijn". Hij vertelt Bij Debecker wat er gebeurt met een geschonken lichaam:

"Er zijn drie grote groepen van activiteiten waarvoor we geschonken lichamen gebruiken. De helft van onze lichamen gebruiken we voor één van die groepen, namelijk voor het opleiden van studenten. Het is belangrijk dat studenten de juiste organen, spieren, ... kunnen lokaliseren en benoemen. Aangezien elk jaar het aantal studenten in een geneeskundige opleiding stijgt, is ook de nood aan lichamen voor deze groep groter."

"Er worden ook nieuwe technieken en toestellen uitgetest op lichamen, want we kunnen natuurlijk geen nieuwe toestellen of technieken gebruiken op een patiënt zonder dat we dat uitgetest hebben. In deze groep vinden we niet alleen assistenten in opleiding terug, maar ook gevestigde waarden in de medische sector maken gebruik van deze lichamen. Er is ook een groep die protheses en dergelijke gaat implementeren in een lichaam, om te testen hoe de protheses zich verhouden tot een menselijk lichaam", vertelt professor Herijgers.

Handgeschreven testament

Wil jij graag je lichaam schenken aan de wetenschap? Dan is het belangrijk om een handgeschreven testament te maken en alvast contact op te nemen met een universiteit met de melding dat je jouw lichaam wil afstaan aan hen. Dan is alles goed geregeld voor de wetenschap en voor de mensen in de omgeving", aldus professor Herijgers.

Beluister hier de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet