Waarom je toch maar eens de herkomst van je rozen moet checken

24 augustus 2016
Nederlandse rozentelers houden het voor bekeken. Ze kunnen niet meer concurreren met de goedkope import uit Afrika. Jammer, vindt rozenteler Wim Scheers. Want dit heeft toch heel wat nadelen.

Waar komen de meeste snijbloemen vandaan die je koopt? Uit België en Nederland, denk je? Nee, veel van de rozen komen uit Afrika. Zo zijn Kenia en Ethiopië bijvoorbeeld grote leveranciers

Die concurrentie mag er wel zijn, vindt rozenteler Wim Scheers uit Kontich “Want er zijn altijd mensen die goedkopere rozen willen kopen”. Maar toch ziet hij ook heel wat nadelen:

Een buitenlandse roos kan je maar een week houden. Belgische rozen zijn veel langer houdbaar. Je kan ze twee weken laten staan in een vaas. 

De buitenlandse bloemen hebben ook al een hele weg afgelegd: ze komen uit Kenia of Ethiopië met het vliegtuig, vervolgens wordt er hier nog eens een stuk afgesneden, en worden ze terug verpakt. Daarna pas gaan ze naar de bloemist.

Bij Scheers gaat het sneller. Hij snoeit zijn rozen, en levert ze de dag erna al af op de veiling, zodat de bloemist zijn rozen meteen heeft. “Dan spreken we van een vers product”. In Kenia en Ethiopië is er bovendien ook minder controle op "bespuitingen".

Volgende keer dat je rozen koopt toch maar eens de herkomst checken? 

Beluister ook de reportage uit De Ochtend: