Waarom Jemen?

15 januari 2015

De gebroeders Kouachi hadden al verklaard dat ze in opdracht (en met financiële steun) van Al-Qaida handelden, en dat ze opgeleid waren in Jemen. Ze werden naar eigen zeggen gerecruteerd door de Amerikaans-Jemenitische imam Anwar al-Awlaki aka ‘de Osama Bin Laden van het internet’. Dat gebeurde uiteraard voor al-Awlaki in 2011 in Jemen gedood werd bij een Amerikaanse drone-aanval.

Gisteren heeft AQAP, de Jemenitische tak van Al-Qaida, de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Charlie Hebdo geclaimd. In een videoboodschap verklaarde Nasr al-Ansi (plaatje), een belangrijke commandant binnen de salafistische terreurbeweging, dat de Kouachi's een boodschap hadden afgegeven aan iedereen die profeet durft beledigen. Hij dreigde met meer aanslagen, zolang Mohammed wordt beschimpt.

De Republiek Jemen geniet al enkele jaren de twijfelachtige eer van schurkenstaat n°1. Waarom is Jemen, eerder dan moederland Afghanistan, de vaste uitvalbasis geworden van Al Qaida? Wat maakt het land zo aantrekkelijk voor jihadisten?