Waarom Jogchum Vrielink niet wil dat zijn katten buiten lopen

17 januari 2018
Jogchum Vrielink is een echte kattenliefhebber. Toch wil hij niet dat zijn huisdieren vrij rondlopen in de natuur. En dat komt omdat hij óók vogelliefhebber is.

Faunavervalsers

Naast rechtsgeleerde is Jogchum Vrielink ook baasje van Mozes en Zelda. En die katten ziet hij liever binnen dan buiten, om een massale vogelsterfte te voorkomen:

De cijfers zijn echt astronomisch: in België hebben we naar schatting zo’n twee miljoen katten, en die doden miljoenen vogels, en kleine zoogdieren.

Soms kan je wel eens een vogeltje redden van een kat, maar dan is het kwaad toch al geschied: de kleine wondjes die zo veroorzaakt werden kunnen ook al zorgen voor een infectie. “Achteraf sterven die dieren alsnog” zegt Vrielink.

Is het dan geen natuurlijk gedrag dat dieren dieren eten? “Onze huiskatten horen helemaal niet thuis in de natuur” zegt Vrielink “Het gaat om gedomesticeerde dieren. Het zijn faunavervalsers. We laten toch ook geen hond in de vrije natuur rondlopen?”

Zielig?

Is het dan niet zielig dat Mozes en Zelda altijd moeten binnenblijven? “Onze dierenarts heeft zelden vrolijkere en gezondere katten gezien dan de onze” zegt Vrielink. “Bovendien leven binnenkatten gemiddeld drie keer zo lang als buitenkatten. Een gemiddelde buitenkat wordt tussen de 3 en de 10 jaar. Binnenkatten worden tussen de 14 en de 20 jaar.”

En worden zijn katten niet gek binnen? “Onze katten waren als kitten al bij ons” zegt Vrielink “Ze missen dus niets. Het wordt een ander verhaal als je een kat die altijd buiten was naar binnen haalt.”

Een risico van ze binnen te houden is wel dat ze minder kunnen bewegen en zich minder kunnen uitleven. Maar er zijn manieren om dat te compenseren. “Een goed voorbeeld is een kattenren in de tuin. Of zorg voor genoeg speelgoed."

“Katten binnen houden is wat meer werk, maar buiten vindt tenminste geen genocide plaats” besluit Vrielink.

Lees ook: