"Waarom kan je enkel de hotspots van je eigen provider gebruiken?"

16 januari 2018
Luc Bosmans vraagt zich af waarom hij als klant van Telenet of Proximus geen gebruik kan maken van de hotspots van de concurrentie. "Bij banken kan ik met mijn bankkaart toch ook aan elke automaat geld afhalen?" Luc houdt in De Minuut een pleidooi voor de liberalisering van de hotspots.

De minuut van Luc:

Het is vanzelfsprekend geworden dat ik overal bereikbaar ben.

Nog niet zo lang geleden werden de soms fabelachtige dure roamingkosten afgeschaft. Dit was een leuke stap vooruit.

Nu is er een nieuwe uitdaging: loop je met je smartphone te wandelen, dan word je er om de haverklap aan herinnerd dat je binnen het bereik van een open wifinetwerk komt. Alleen blijkt vaak dat je net niet in het bereik van het netwerk van je eigen provider binnenstapt.

Ben je klant bij Proximus dan vis je achter het net bij Telenet en omgekeerd.

Als leek stel ik me de vraag: kan dit niet anders?

De vergelijking gaat misschien niet op, maar met mijn bankkaart van bank A kan ik toch ook overal bij alle andere banken van het alfabet simpelweg geld afhalen.

Waarom stellen providers hun open netwerken niet beschikbaar voor alle gebruikers? Is er een technisch of technologisch probleem, of hebben de providers dit stiekem om een of andere reden afgesproken om dit stil te houden?

"Hotspots zijn aanvullende dienst op je abonnement"

Isabelle Geeraerts van Telenet reageert: "Het gebruik van onze hotspots is in de eerste plaats een aanvullende dienst inbegrepen in je abonnement."

"We hebben wel samenwerkingen om onze hotspots voor anderen open te stellen. Telenet-klanten kunnen de hotspots van Voo in Wallonië gebruiken, en de Voo-klanten kunnen surfen via de hotspots van Telenet. Maar met Proximus, een rechtstreekse concurrent van ons, hebben we geen overeenkomst en dat ligt momenteel ook niet op tafel".

Toch kunnen ook niet-Telenet-klanten op sommige plaatsen toch surfen via het Telenet-netwerk van hotspots, zegt Geeraerts. "Sommige steden kiezen ervoor om in hun commerciële centra de hotspots open te stellen voor alle gebruikers.