Waarom kan muziek ons zo raken?

9 oktober 2018
Het is vandaag exact 40 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. Er is één nummer van hem dat heel wat mensen tot tranen toe beroert: "La chanson des vieux amants", waarin Brel zingt hoe hij na al die jaren, en alle stormen die bij een relatie horen, haar toch nog altijd graag ziet. De Wereld van Sofie over muziek die ons raakt.

"La chanson des vieux amants" deed zelfs de immer beheerste Jan Hautekiet live op de radio in huilen uitbarsten. Ward Bogaert luisterde samen met hem naar het nummer om te horen waarom het hem zo raakt.

Muziekpsycholoog Mark Reybrouck vertelt waarom net dit nummer zo’n impact op ons heeft. Is het de melodie, de toonaard, de wisselwerking met de tekst,…?

Nog zo’n muzikale tearjerker is de aria ‘Erbarme dich’ uit de Mattheuspassie van Bach. Dokter Peter Burvenich vertelt hoe het ‘Erbarme dich’ na een euthanasie een extra emotionele lading voor hem kreeg. 

Weet je als muzikant, componist of producer wanneer je nummer zal ontroeren? En kan je dat forceren? Ward Bogaert kroop achter de piano met Alex Callier.

Muziek kan een heel belangrijke rol spelen binnen één bepaalde gemeenschap. Zoals de slave- en worksongs van de Amerikaanse slaven, of soldatenliederen. Vincent Byloo geeft een overzicht.

Wat gebeurt er in ons brein als we naar muziek luisteren. En hoe kunnen we muziek inzetten bij de behandeling van Alzheimer- of Parkinsonpatiënten? Neuroloog Sebastiaan Engelborghs.

Olivier Goris is nethoofd van één en Canvas, maar ook een groot operaliefhebber. Hij schiet al vol als hij over opera praat.

Lees ook: