Waarom kant Duitse volk zich tegen het vrijhandelsverdrag?

2 februari 2015

'Transatlantic Trade and Investment Partnership' (TTIP), kent u die uitdrukking? In het Nederlands is dat het 'Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag', en gemeenzaam 'het vrijhandelsakkoord'.

Dat is er nog niet, maar sinds juli 2012 onderhandelen de Europese Unie en de Verenigde Staten daar met tussenposen over. Woensdag start de 8ste ronde.

Als het er komt, wordt TTIP het grootste economische verdrag ter wereld. Áls, want er is flink wat tegenkanting aan deze zijde van de oceaan. Herinner u bijvoorbeeld de boerenbetoging in de Europese wijk in Brussel in december.

Toch blijkt uit een bevraging van het Pew Research Center, dat de bevolking van de meeste lidstaten pro TTIP is. 

73 procent van de Polen is voorstander, alsook 71 procent van de Denen, 66 procent van de Belgen, 65 procent van de Britten en 63 procent van de Spanjaarden. Zelfs in het 'protectionistische' Frankrijk staat de helft van de bevolking positief tegenover het handelsverdrag.

Opmerkelijk: uitgerekend in 'Exportweltmeister' Duitsland ziet amper 39 procent het TTIP zitten. Hoe zou dat komen? Zijn de Duitsers nog altijd boos zijn dat de Amerikanen de gsm van hun bondskanselier hebben afgeluisterd?