Waarom kant Duitse volk zich tegen het vrijhandelsverdrag?

30 januari 2015

'Transatlantic Trade and Investment Partnership' (TTIP), kent u die uitdrukking? In het Nederlands is dat het 'Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag', en gemeenzaam 'het vrijhandelsakkoord'.

Dat is er nog niet, maar sinds juli 2012 lopen de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Woensdag start de 8ste onderhandelingsronde.

Als het er komt, wordt TTIP het grootste economische verdrag ter wereld. Áls, want er is flink wat tegenkanting aan deze zijde van de oceaan. Herinner u bijvoorbeeld de boerenbetoging in de Europese wijk in Brussel in december.
Toch blijkt uit een bevraging van het Pew Research Center, dat de bevolking van de meeste lidstaten pro TTIP is. 

73 procent van de Polen is voorstander, 71 procent van de Denen, 65 procent van de Britten, 63 procent van de Spanjaarden. Zelfs in het 'protectionistische' Frankrijk staat de helft van de bevolking positief tegenover het handelsverdrag.
Opmerkelijk: in Duitsland - het grootste exportland van de EU - ziet amper 39 procent het TTIP zitten. Hoe zou dat komen? Zouden de Duitsers nog altijd boos zijn dat de Amerikanen de gsm van hun bondskanselier hebben afgeluisterd?