Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Waarom kiezen steeds meer mensen een unieke voornaam voor hun kind?

ma 27 dec. - 6:17

Steeds meer mensen kiezen een unieke voornaam voor hun kind. Maar eigenlijk gaat die trend al eeuwen terug, zegt professor taalkunde Freek Van de Velde in 'De Wereld Vandaag'. "Sinds de renaissance ligt de nadruk op originaliteit en individualiteit. We willen ons kind een unieke en onderscheidende voornaam geven."
©Omar Lopez (Unsplash)

Beluister het gesprek met Freek Van de Velde via Radio 1 Select.

De lijst van populairste namen in ons land is bekendgemaakt. Noah en Olivia zijn de meest gekozen voornamen, maar het valt vooral op dat er nooit voorheen zoveel verschillende voornamen zijn gekozen. Daar zijn verschillende verklaringen voor volgens professor taalkunde Freek Van de Velde van de KU Leuven.

Volgens Van de Velde is het duidelijk dat het arsenaal aan voornamen door de eeuwen heen steeds uitgebreider wordt. "Sinds de renaissance is de nadruk bij de keuze van een voornaam op originaliteit en individualiteit komen te liggen.  We willen ons kind met andere woorden een onderscheidende voornaam geven. Dat proces loopt door tot op de dag van vandaag", zegt Van de Velde in "De wereld vandaag".

"Daarnaast zijn er ook duidelijke modetrends. Na de Tweede Wereldoorlog zag je dat er veel kinderen een Engelse naam hebben gekregen. Dat is door het ontzag of de waardering die er was voor de bevrijder. Misschien zaten daar ook een aantal buitenechtelijke kinderen bij."

Later was er ook een golf aan Scandinavische namen. "Dat is misschien gebeurd in de nasleep van het succes van ABBA."

Niemand wil graag ouder gevonden worden dan hij is

Er is ook een verklaring voor het feit dat oudere namen als Arthur of Louis opnieuw hip zijn.

"Niemand wil graag ouder gevonden worden dan hij is. Je zet je ook een beetje af tegen de generatie net boven je wanneer je je kind een naam geeft. Wanneer je je kinderen een naam geeft, wil je ook niet dat die naam doet denken aan een slappe oude nonkel die zouteloze grappen vertelt onder de kerstboom. Je vermijdt de namen van de generatie net boven je. Daarom krijgen kinderen vandaag nauwelijks de naam Paul, André, Gerda of Monique", zegt Van de Velde.

Wat wel kan, is een heel oude naam van een generatie die je niet meer kent. "Dat heeft iets avant-gardistisch of vintage of pionierswerk. Dat verklaart het succes van de namen als Arthur of Louis, dat zijn namen van de generatie die net ouder is dan die je zelf gekend hebt. Dat is een verklaring voor het terug opduiken van die heel oude namen", besluit professor Van de Velde.

Beluister het gesprek met Freek Van de Velde via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws en 'De Wereld Vandaag' 

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet