Waarom klinken we zoals we klinken?!

24 april 2019
In het nummer “Bad Guy” van Amerikaans wonderkind Billie Eilish hoor je op een gegeven moment de uitdrukking “duh”. Die dook een tijdje terug - tot irritatie van velen - ook al op in een reclamespot voor een brillenmerk. Hoe is “duh” - maar er zijn veel voorbeelden - zo’n universele uitdrukking voor minachting kunnen worden?

Met andere woorden: waarom klinken we zoals we klinken?

Eerder nog qua tonen, intonatie dan op gebied van woorden. Vragen voor taalkundige Freek Van de Velde (KULeuven).

Hoe vinden buitenlanders eigenlijk dat het Vlaams klinkt als ze het voor het eerst horen? Reporter Brecht Devoldere zocht en vond smakelijke imitaties.

Hoe komt het dat sportcommentatoren - zeker voetbalcommentatoren - allemaal zo’n gelijkaardige intonatie gebruiken? Doen ze elkaar bewust of onbewust na? Een gesprek met voetbalcommentator Frank Raes. Waar haalde hij trouwens zelf de mosterd?

Het Nederlands van Tourist LeMC zit vol invloeden uit het Arabisch en andere talen. Reporter Max Vryens zocht uit hoe de zanger een heel apart klinkend Antwerps ontwikkelde. Taalkundige Jürgen Jaspers (ULB) doet onderzoek naar de bonte mengelmoes in jongerentaal.

Dat de “rollende r” stilaan uit onze taal lijkt te verdwijnen, vindt modern rederijker Stijn De Paepe (De Morgen) bijzonder jammer. Daarom brengt hij een ode aan de tongpunt-r!

De Neanderthaler zou een veel hogere stem gehad hebben dan de mens nu? Klopt dat echt of is het een broodjeaapverhaal? Een vraag voor Dominique Adriaens, prof evolutionaire biologie aan de UGent.

Lees ook: