Waarom koos IS net deze doelwitten?

17 november 2015
Le Stade de France, A La Bonne Bière, Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Belle Equipe, Comptoir Voltaire, en concertzaal Bataclan. Daar vonden de aanslagen van IS plaats. Maar waarom net daar?

"Wat IS precies wilde bereiken, is nog steeds een mysterie", zegt Midden-Oosten kenner Jef Lambrecht. Maar er zijn zeker een aantal hypotheses:

Het waarschijnlijke brein achter de aanslag, Abdelhamid Abaaoud, droomt er al langer van om hoge koppen te laten rollen. Hollande was in het stadion, maar is op tijd geëvacueerd. Rond het stadion liepen zelfmoordterroristen rond met een bommengordel, dus Hollande was mogelijk een doelwit.

Maar wat met de andere locaties? 

Dat is in de eerste plaats waarschijnlijk een propagandastunt. Zo kunnen zij vers bloed lokken, want dat hebben zij ook nodig. En er zijn bepaalde jongeren die daar vatbaar voor zijn. 

 

Zij leven in een soort van hermetisch wereldbeeld, zegt Lambrecht:

Zij denken dat ze leven in het einde der tijden, en dat einde is beschreven. Zij zijn zogezegd de voorhoede van de zuiversten, die aan het einde van de Apocalyps als overwinnaar uit de bus zullen komen. Het is in Koran-termen een eindstrijd tussen Rome en de gelovigen.

 

Jef Lambrecht pleit trouwens voor de term 'Daesh' in plaats van IS:

Waarom zouden we Daesh noemen zoals zij willen genoemd worden? Namelijk: een staat.

 

Foto © deredactie.be