Waarom krijg je kippenvel van muziek?

28 januari 2016
Adagio for strings, van Samuel Barber, bijvoorbeeld. Of hoor je liever Hello van Adele? Als je maar een emotionele band hebt met het liedje. Dan kan je kippenvel krijgen. Maar waarom krijgen mensen kippenvel? En wat is er eerst, de emotie, of de reactie?

Sebastiaan Engelborgs is als neuroloog verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Hij zegt dat een emotionele verbondenheid met de muziek het allerbelangrijkste is.

Het emotioneel beleven van muziek is cruciaal om kippenvel te krijgen.

 

Of men geëmotioneerd raakt door muziek hangt af van bepaalde factoren. De gemoedstoestand is belangrijk, maar ook de opvoeding of een herinnering kan een rol spelen. 

Hoe krijg je kippenvel?

Wanneer muziek een emotionele reactie oproept, wordt het limbisch systeem (het emotionele brein) geactiveerd. Dat systeem heeft een verbinding met de frontale kwab, waar de bewustvorming dan de emotie zich afspeelt.

Daarnaast is er ook een verbinding met het autonome zenuwstelsel. Dat stelsel is niet te beïnvloeden, en houdt het lichaamssysteem in evenwicht. Het autonome zenuwstelsel zorgt voor de reflexen, kleine haartjes veren recht omdat hele fijne spiertjes verbonden met de haarwortels gaan samentrekken. 

Ook angst kan leiden tot kippenvel. Bij de mens heeft deze reflex geen functie meer, omdat we te weinig haar hebben, maar bij een kat bijvoorbeeld is dat anders. De haren veren recht en het dier ziet er tweemaal zo groot uit in de ogen van een eventuele aanvaller. 

Is dat in elke cultuur hetzelfde?

De individuele gevoeligheid van de persoon hangt af van de ontwikkeling en omgeving. In het westen vinden we andere muziek mooi dan in het oosten. Mensen zullen dus van een ander soort muziek kippenvel krijgen, omdat ze er andere herinneringen aan hebben bijvoorbeeld. Er is een verschil tussen de gemeenschappen, iedereen krijgt kippenvel van het soort muziek waar ze een band mee hebben. 

Conclusie

Eerst komt de emotionele reactie bij muziek, daarna laat het limbisch systeem de hersenschors weten dat er een liedje speelt dat de persoon mooi vindt, en dan schiet het autonome zenuwstelsel in actie.

Dus voor elk wat wils. Kies je kippenvelmoment maar zelf:

Of hoor je liever Adele?

 

Actrice Anne Mie Gils was vandaag nieuwsgast in De Bende van Annemie. Het volledig gesprek hoor je hier.