Waarom liet de overgrote meerderheid van 2 Antwerpse wijken zich niet testen?

25 januari 2021
Waarom liet de overgrote meerderheid van twee Antwerpse wijken met corona-uitbraken, waar onder meer leden van de Joodse gemeenschap wonen, zich niet testen? Die vraag blijft de gemoederen in Antwerpen beroeren.

"Niet evident met kroostrijke gezinnen", volgens Pinchas Kornfeld, vooraanstaand lid van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in Antwerpen en redacteur van een weekblad voor Joodse Antwerpenaren. Er zijn er mogelijk praktisch bezwaren. “Het is met onze kroostrijke gezinnen niet gemakkelijk om naar het testdorp te gaan. Het is ver”, zegt Kornfeld. “We nemen het openbaar vervoer niet en we wisten niet dat we een taxi aan laag tarief konden nemen.”

Dit weekend werd gevraagd aan 1.100 inwoners van de twee wijken om zich te laten testen. Maar op die vraag ging slechts 1 op de 6 op in. Het Antwerpse stadsbestuur en de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx roepen op om alsnog te komen, en benadrukken dat het nog een week mogelijk blijft om zich gratis te laten testen.

Minister zet puntjes op de i over synagoges

De politie heeft in Antwerpen ook twee keer een bijeenkomst in een synagoge moeten stilleggen omdat er te veel mensen aanwezig waren. Volgens Kornfeld zijn de regels niet duidelijk. “Er is sprake van 37 mensen binnen, maar naar het schijnt waren zij verdeeld over 4 zalen. Als de advocaten zeggen dat het niet 100% is, dan moeten we dat uitklaren”, zegt hij.

Erediensten zijn op dit moment toegelaten met maximaal 15 mensen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat weten dat een nieuwe ministerieel besluit daarover de puntjes op de i zal zetten. Volgens haar was het nooit de bedoeling dat er meer dan 15 personen aanwezig zijn in een gebouw voor religieuze activiteit.

Luister naar Pinchas Kornfeld, vooraanstaand lid van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in Antwerpen:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: