Waarom ligt er op de ene plek 10 cm sneeuw en op de andere plek veel minder?

30 januari 2019
© Belga
"Er kan 5 tot 15 centimeter sneeuw vallen." Dat was de weersvoorspelling gisteren en je zal zelf intussen al gemerkt hebben dat het sneeuwlandschap er op verschillende plaatsen in het land anders uitziet. Perfect normaal, zegt weerman Frank Deboosere.

Op dit ogenblik ligt er op sommige plaatsen in West-Vlaanderen al 10 centimeter sneeuw, terwijl er in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg -voorlopig- duidelijk veel minder sneeuw ligt. Om dit toe te lichten, plaatst weerman Frank Deboosere vandaag een artikel met als titel "Waarom kunnen sneeuwhoogtes zo verschillen van streek tot streek?" op zijn website.

Eerste vaststaand feit: in Hoog-België valt er gemiddeld gesproken meer sneeuw dan in Vlaanderen. Dat hangt gewoon samen met de hoogte. Hoe hoger, hoe kouder.

Daarnaast levert de doortocht van een neerslagzone (regen of sneeuw) echter altijd zeer verschillende meetresultaten op. "Het is heel gewoon dat een regenzone op de ene plaats amper 1 mm oplevert, terwijl er op een andere plaats het vijfvoudige valt", zegt Deboosere. "Er wordt altijd een ruime marge genomen, daarom voorspelden we gisteren tussen 5 en 15 cm sneeuw."

"De meeste sneeuw zal vandaag in het westen liggen", zegt de weerman. "In het oosten zal het meevallen, want de temperaturen zijn intussen aan het stijgen."

Schiet dus niet op de pianist als we verwachten dat er tussen 5 en 10 cm sneeuw zal vallen en dat blijkt uiteindelijk niet overal zo te zijn.

"Schiet dus niet op de pianist als we verwachten dat er tussen 5 en 10 cm sneeuw zal vallen en dat blijkt uiteindelijk niet overal zo te zijn", stelt Deboosere. "Het voorspellen van neerslaghoeveelheden blijft erg moeilijk. We nemen altijd een ruime marge en kunnen de hoeveelheid sneeuw per locatie dus niet duidelijker voorspellen. In buiig weer (sneeuwbuien of zomerse onweders) kan het verschil in neerslaghoeveelheid nog veel groter zijn. Als een storing bovendien 50 km opschuift, kan dat een wereld van verschil maken."

Bron: vrtnws.be

Lees ook: