Waarom maandag de beste dag van de week is

24 september 2018
© Belga
Ook zo'n hekel aan maandagen? Onderneemster Inge Geerdens denkt er helemaal anders over.

I do like Mondays

September is het nieuwe Nieuwjaar. Althans op de werkvloer. Als de kinderen terug op de schoolbank zitten en de ochtendspits naar kantoor aanzwelt, gaan veel mensen nadenken over de zin en onzin van die dagelijkse calvarietocht. Niet zelden leidt dat tot goeie voornemens en grote plannen, net als met Nieuwjaar. Van vroeger vertrekken tot carrément van werk veranderen, bijvoorbeeld.

In september komen ook veel starters op de markt. Net afgestudeerd en helemaal klaar voor die laptop, smartphone en uiteraard trendy bedrijfswagen. Tot spijt van wie het benijdt, straks staan er weer heel wat extra Mini's, BMW 1-reeksen en Audi A3's op onze ringwegen aan te schuiven. Je zou van minder de Monday Blues krijgen.

Het doet me denken aan een verhaal van een paar jaar terug. Ik sprak toen regelmatig op zondag af met een collega om iets te gaan drinken. Zo konden we, genietend van een glaasje wijn, de planning voor de komende week bekijken. We deden dat elke week in hetzelfde café en occasioneel sloegen we dus ook een babbeltje met de kelners.

Op een avond kwam ik wat later aan dan mijn collega. Hij stond te praten met een serveerster. Toen ik op hen afstapte, ving ik nog net op dat de serveerster mijn collega een vervelende pessimist noemde. Dat zag ik absoluut niet in hem dus begon ik hun conversatie te volgen.

De conversatiestarter was blijkbaar het notaboekje van mijn collega, met het opschrift “The world is filled with Mondays”. De vrouw kon maar niet geloven dat iemand zo’n notaboekje zou willen, laat staan dat er iemand was die echt hield van maandag. Zij had er een grondige hekel aan. Mijn collega legde haar uit dat maandag de beste dag van de week is omdat het een dag is die altijd gevuld is met nieuwe kansen. Elke maandag is een nieuw begin. Ze was het duidelijk niet met hem eens. Maandagen zijn vervelend en deprimerend. Het is de dag waarop je nog een volledige werkweek voor je hebt. Het zat duidelijk diep.

Ik heb maar niet gezegd wie hier nu eigenlijk de pessimist was. Maar ik heb me wel afgevraagd hoe het zou zijn om met zo iemand samen te werken. Natuurlijk mag je niet verwachten dat iedereen altijd met de glimlach komt werken. We hebben allemaal goeie en minder goeie dagen. Maar iemand die dag in, dag uit met een slecht humeur aan de slag is, dat kan toch niet bevorderlijk zijn voor de sfeer? Zelfs die korte conversatie had al een serieuze impact op mijn humeur, laat staan als je een hele week op die manier moet samenwerken.

Daarom een gouden raad voor wie straks op zoek gaat naar nieuwe collega's of al dat jong geweld aan de voordeur krijgt: hire the attitude, train the skills. Vaardigheden kan je van nature hebben of aanleren, maar het is finaal je goesting, je drive, die bepaalt of je er ook het verschil mee maakt. Je bent niets met al dat talent als ze er geen zin in hebben. Voor mij is attitude een van de belangrijkste aandachtspunten als ik nieuwe mensen aan boord haal en het belangrijkste advies dat ik heel wat andere bedrijfsleiders meegeef. En als je als kandidaat je kansen wil verhogen, zie maandag dan als een nieuwe start. Een schone lei. Geloof me, de week is zo voorbij als je uitkijkt naar de volgende maandag!

Lees ook: