Waarom maatregelen niet met 2 weken verlengen? Minister Verlinden: "We moeten vooruitziend zijn"

13 januari 2021
© Laurie Dieffembacq (Belga)
De coronamaatregelen in ons land zijn verlengd tot 1 maart. Dat blijkt uit een nieuw Ministerieel Besluit. Maar waarom werd er niet gewoon verlengd tot het volgend Overlegcomité op 22 januari? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaf meer duiding in 'De Ochtend'.

Uit een nieuw Ministerieel Besluit blijkt dat de coronamaatregelen in ons land verlengd zijn tot 1 maart. Maar waarom werd het niet meer gekaderd? 

"Ministeriële Besluiten hebben altijd een einddatum nodig, en in dit geval is dat 1 maart. dat is vergelijkbaar met de ministeriële besluiten die we hebben gekend vanaf oktober met een geldigheidsduur van 6 weken", legt Annelies Verlinden uit. 

Voor heel wat mensen, denk maar aan de kappers en de horeca, komt die datum echter als een mentale mokerslag. Waarom gewoon niet verlengen tot het volgende Overlegcomité op 22 januari? "We moeten vooruitziend zijn. Met betrekking tot de reizen en de krokusvakantie hebben we de uitdrukkelijke vraag gekregen om daar al een indicatie van te hebben, zowel van de kant van de burgers uit als van de kant van de reisbureaus. Het sluit niet uit dat er intussentijd bijsturingen (lees: versoepelingen of verstrengingen,red.) besloten worden. We hebben dat bij eerdere ministeriële besluiten ook gedaan."

Minister Verlinden heeft begrip voor diegenen die na weken van verplichte sluiting nog altijd geen concrete vooruitzichten hebben. "Ik ben geen motivatiepsycholoog, maar wat een aantal onder hen mij vertelt is dat sommige mensen liever meteen het worst case-scenario hebben. Dat neemt niet weg dat het verschrikkelijk lastig is vandaag. Maar dat is nu de situatie. We zien in onze buurlanden dat de coronavariant gevaarlijk is en we niet te snel mogen versoepelen."

"Grenzen sluiten moet het laatste redmiddel zijn"

Stemmen weerklinken om de grenzen te sluiten om de Britse coronavariant, die vermoedelijk veel besmettelijker, zoveel mogelijk uit ons land te houden. Is dat een optie? "Met de eerste lockdown hebben we de negatieve gevolgen daarvan gezien. Er is vandaag Europees beslist om geen eenzijdige sluiting van de grenzen te doen. We hebben nu het systeem van testing en quarantaine bij reizigers. Als dat systeem goed werkt, is het niet nodig verdere stappen te ondernemen. Er zijn weinig voorstanders, denk ik, van een beperking van vrij verkeer van personen. Dat moet het laatste redmiddel zijn."

"Onbegrijpelijk dat regering niet heeft gecommuniceerd"

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste van de UGent reageerde ondertussen bij de collega's van VRT NWS. Hij vindt de communicatie van de overheid over de verlengde maatregelen niet motiverend. "Veel mensen zullen gisteren verrast geweest zijn, sommigen zelfs sterk ontgoocheld of kwaad. Er is nood aan duiding bij die beslissing. Dit is niet louter een technische kwestie. Het is noodzakelijk de bevolking te blijven motiveren en te blijven bedanken voor de reeds geleverde inspanningen. Wijs erop wat de risico's nog altijd zijn vandaag, om zo het nodige perspectief te blijven bieden. Het is onbegrijpelijk dat men daarover niet heeft gecommuniceerd", vindt Vansteenkiste.

Beluister het gesprek met Annelies Verlinden in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: