Waarom mensenvlees in geen enkele internationale keuken is doorgebroken

14 september 2018
We kunnen niet overleven op mensenvlees. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Brighton. James Cole berekende er de voedingswaarde van de gemiddelde mens. En die is gewoon te laag.

Een mensenlichaam bevat ongeveer 32 000 calorieën aan vlees. Archeoloog James Cole kwam aan dat cijfer door de caloriewaarde van het stoffelijk overschot van vier mensen die hij uit de literatuur haalde te berekenen.

Mensenvlees eten is nooit doorgebroken. En dat heeft een reden. De hoeveelheid calorieën per dag die toen ingenomen moesten worden lag een stuk hoger. In de steentijd zou een groep van 25 man dagelijks drie soortgenoten moeten opeten hebben om te overleven en dat is niet efficiënt zegt Cole. Zelfs een berggeit levert meer calorieën dan een mens.

Daarom bleef kannibalisme beperkt tot rituelen, besluit de studie. Het werk van Cole leverde hem de IGNobelprijs voor voedingsleer op.

Bron: Nieuwe Feiten