Waarom is mijn gsm altijd plat?

24 januari 2020
Ken je dat: je laadt voor het slapengaan je gsm helemaal op en tegen de middag is je batterij al voor de helft leeg. Om. Gek. Van. Te. Worden! Kunnen ze nu niet eens een batterij maken die lang meegaat?! Dat is nu net iets waar materiaalchemici zoals prof. Marlies Van Bael (UHasselt) zich al jarenlang mee bezighouden. Ze legt uit wat we kunnen doen om onze batterij een beetje te sparen.

Fabrikanten voorzien dat je zo’n batterij ongeveer 500 keer volledig kan opladen en ontladen. Maar wie die batterij niet goed verzorgt kan ervoor zorgen dat dat aantal veel lager ligt. “Wat echt niet goed voor je batterij is, is ze in omstandigheden brengen waar degradatieprocessen gestimuleerd of versneld worden”, aldus professor Van Bael.

Laat je gsm niet vallen

“Als je je gsm laat vallen, kan het gebeuren dat er een stuk van het elektrodemateriaal afbrokkelt en alle lithium-ionen en elektronen geïsoleerd raken en niet meer mee kunnen doen met de werking van de batterij”.

Vermijd extreme temperaturen

“Het is niet goed om je batterij aan extreme koude of warme temperaturen bloot te stellen. Bij koude temperaturen zal je batterij sneller leeglopen. En bij warme temperaturen zal de warmte ervoor zorgen dat chemische reacties gestimuleerd worden en dat zal voor meer degradatie zorgen”.

Gebruik de juiste lader en laat je gsm er niet te lang aan hangen

“Je zet de materialen van je batterij onder stress wanneer je ze te snel zou opladen of wanneer je ze langdurig aan hoge of lage voltages vast koppelt. Dat kan bijvoorbeeld als je de verkeerde laders gebruikt. Of als je je batterij bij 100 procent in het stopcontact laat zitten, of volledig leeg laat lopen”.

De smartphone bestaat al even. Waarom gaan batterijen nog steeds maar zo lang mee?

“Batterijen worden beter, maar schermen worden steeds groter en helderder, er gebeuren meer rekenprocessen, er zitten meer apps in, er zijn meer energievretende datatransfers, en we gebruiken onze gsm ook intensiever”.

“Dus waarom is je gsm bijna altijd plat? We eisen meer van onze gsm, waardoor we ook meer energie verbruiken”.

Wat er precies gebeurt binnen een batterij, waarom die verslechtert en wat jijzelf eraan kunt doen, hoor je in dit college!

Lees ook: