Waarom moeten we op sommige plaatsen nog een mondmasker dragen en op andere niet meer?

23 augustus 2021
© Philip Reynaers (Belga)
De mondmaskerplicht wordt vanaf 1 september, volgende week woensdag, voor een aantal plaatsen versoepeld. Zo zal je op kleine evenementen geen masker meer moeten dragen, terwijl het in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen zoals winkels wel nog verplicht blijft. Waarom heeft het Overlegcomité dit zo beslist? Omdat je niet overal vrijwillig naartoe gaat, zegt Steven Van Gucht. De viroloog ziet wel licht aan het einde van de mondmaskertunnel.

Ruim een jaar nadat het verplicht werd om op vele plaatsen in ons land een mondmasker te dragen, heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen van België vorige week aangekondigd dat onder andere de regels voor de mondmaskers vanaf 1 september versoepeld worden.

Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zal je bijvoorbeeld geen mondmasker meer dragen. Ook in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen vervalt de mondmaskerplicht.

Tegelijk blijft het in vele openbare ruimtes wel nog altijd verplicht om een mondmasker te dragen: in het openbaar vervoer, in stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen en gebouwen van erediensten. De regels voor de werkplek moeten nog uitgewerkt worden, maar de basisregel wordt wel: als er voldoende afstand is tussen jou en je collega’s mogen de maskers uit.

Nog niet voorbij

Wat verklaart deze keuzes van de politiek? “De politici beslissen meer en meer om de verplichte maatregelen te laten vallen, maar dat wil nog niet zeggen dat we van alle miserie verlost zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano in 'De Wereld Vandaag'.

De professor herinnert eraan dat de coronapandemie nog niet voorbij is en dat er nog een herfst en een winter op ons afkomen. Seizoenen waarin we door het weer veel in binnenruimtes zitten en elkaar nog kunnen besmetten. Dit ondanks de massale vaccinatie, die ons in grote mate tegen ziekenhuisopname moet beschermen en dus de bekende curves voldoende plat moet houden.

Keuze

Omdat het virus nog veel circuleert, kunnen mondmaskers nog altijd een hulpmiddel zijn, vindt Steven Van Gucht. “Vooral op plaatsen waar essentiële diensten worden verleend.”

De viroloog neemt daarbij het voorbeeld van het openbaar vervoer. “Niet iedereen heeft de keuze om dat al dan niet te nemen. Mensen moeten naar hun werk en moeten daarvoor de trein of de bus nemen.” En ondanks een volledige vaccinatie lopen sommigen nog het risico om geveld te worden door het coronavirus, omdat ze een zwakke gezondheid hebben. Daarom wil Van Gucht het voor hen nog veilig houden.

Als je naar een evenement gaat, kan je daarvoor zelf kiezen.

Daarnaast ziet Van Gucht ook plaatsen waar je vrijwillig naartoe kan gaan, zoals een feest met bijvoorbeeld honderden aanwezigen. “Als je naar een evenement gaat, kan je daarvoor zelf kiezen. Je hoeft daar niet naartoe te gaan.”

Als je in goede gezondheid verkeert en voor jezelf uitmaakt dat je het risico op een besmetting wel kan lopen, kan je dus beslissen om ernaartoe te gaan. Maar eten gaan halen in de winkel of het openbaar vervoer nemen naar het werk, is niet altijd een keuze, merkt Van Gucht op. “En dan moet je met elkaar rekening houden”, dus ook met de mensen die bang zijn om zwaar ziek te worden.

Maar hoe lang moeten we die mondmaskers dan nog dragen? Van Gucht denkt dat we het de komende wintermaanden nog zullen moeten uitzweten onder onze maskers. Hij denkt wel dat we na de winter de pandemie stilaan achter ons kunnen laten. Kunnen we tegen de lente dan als afscheidsritueel een collectieve mondmaskerverbranding houden? “Dan zou het misschien wel kunnen”, eindigt Van Gucht optimistisch.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: