Waarom nog kinderen krijgen?

9 november 2015
In 1975 was amper 3 procent van de vrouwen ervan overtuigd dat ze geen kinderen wilden. Vandaag is dat ongeveer 10 procent. En dat merkt relatiedeskundige Rika Ponnet ook in haar praktijk.

Huisje, tuintje, boompje, beestje, kindje: vandaag is het geen zekerheid meer. 

Een partner en een carrière: dat kan nog wijzigen. Maar kinderen niet, en daarom zorgt het voor veel keuzestress, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Omgevingsstress speelt ook nog steeds mee. Kijk maar naar reclamespots. Ook op Facebook zijn veel mensen over hun kinderen bezig, en zien het als een vorm van zelfontplooiing.

Mensen hebben tegenwoordig keuzestress: Vroeger overkwam 'kinderen krijgen' ons. Vandaag kiezen we ervoor. Daarom vragen mensen zich af of ze kinderen moeten nemen om gelukkig te worden. Of ze net niet moeten nemen om gelukkig te worden.

"Maar dat is een verkeerde manier om naar de zaak te kijken", vindt Rika Ponnet.

Je neemt geen kinderen om gelukkig te worden. Maar je neemt ze omdat het voldoet aan een diep verlangen om in verbinding met anderen te mogen leven. Het krijgen van kinderen gaat over onze zoektocht naar liefde.

Ponnet ziet ook dat vooral vrouwen met het probleem worstelen. Nu gaan ze uit werken, vroeger was dat niet zo. Vrouwen nemen nog altijd het leeuwendeel van de zorg voor kinderen en het huishouden op zich. Daarom heerst er een soort van faalangst: "of dit er ook nog bij kan?"

"Aan alle keuzes zitten leuke en mindere kanten", besluit Rika Ponnet. Of het nu gaat om je carrière of om reizen. Ook bij kinderen is dat zo.

Maar uiteindelijk is het iets heel persoonlijks, en iets heel individueels. En dat heeft niets met egoïsme te maken!

 

Lees ook: "Maken kinderen ons gelukkiger?"

 

 

Foto © VRT