Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Waarom offeren we zo’n groot deel van ons leven op aan werken?

ma 17 jan. - 0:27

Het is een verzuchting die steeds luider klinkt: waarom offeren we zo’n groot deel van ons leven op aan werken? “Jongeren stellen zich vragen: is dit nu het leven, 38 uren per week werken tot ons 67ste?” zegt arbeidssocioloog Ignace Glorieux in 'De Wereld van Sofie.'
werken met laptop

Of we steeds minder willen werken? Arbeidssocioloog Ignace Glorieux merkt alvast op dat die verzuchting leeft. “Je zou dat vreemd kunnen noemen, want we werken minder dan vroeger." In de jaren 50 werkten mensen 48 uur per week. Toen was er natuurlijk het kostwinnersmodel. Vaak was er slechts één kostwinner. Vrouwen stopten met werken wanneer zij trouwden of moeder werden. Vandaag is dat niet langer het geval, benadrukt Glorieux. 

Die vergelijking gaat dus niet langer op. “Op gezinsniveau werken we vandaag wel méér dan tijdens de jaren 50. Vaak tot wel 60 uur, wanneer we de arbeid van beide partners optellen. Het huishoudelijk werk moet echter nog steeds gebeuren. Daarbij zijn er zoveel mogelijkheden wat vrijetijdsbesteding, internet, cultuur, … betreft.”  Ook krijgen kinderen meer aandacht dan vroeger. De combinatie van dit alles vraagt meer tijd, duidt Glorieux. Het leven buiten het werk is ook veeleisender, maar leuker geworden, zegt hij. Het lange werken staat haaks op het gigantische aanbod van vrijetijdsbesteding. “Dat maakt dat die verzuchting naar minder werken groter is geworden.”

Het leven buiten het werk is ook veeleisender, maar leuker geworden

The Great Resignation 

In de VS vindt een omwenteling plaats: 'The Great Resignation' oftewel het ‘grote ontslag’. Amerikaanse werknemers nemen er in grote getale zelf ontslag, op zoek naar een leefbare werksituatie. Kunnen we die omslag linken aan corona? “Dat denk ik wel.” In het begin van de pandemie, spraken we over ‘enkele weken’, zegt Glorieux. De ernst van de situatie drong pas later door. “Vandaag denk ik daar anders over.”

Na twee jaren corona, kwamen mensen tot het besef dat het misschien anders kan, minder jachtig. “Na twee jaar waarin mensen vaak anders gewerkt hebben, de combinatie arbeid en gezin anders ervaren, zetten we een aantal dingen in een ander perspectief. Neem het nu het thuiswerken." Mensen verlangen na het vele thuiswerken toch ook naar het contact met hun collega’s. De pandemie stemt mensen tot nadenken en zal ook veranderingen teweegbrengen, besluit Glorieux. 

Meer weten over de omwentelingen in de arbeidsmarkt? Beluister het volledige gesprek met Ignace Glorieux in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select. 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet