Waarom buienradar niet altijd lijkt te kloppen

29 november 2017
Is buienradar kapot? Zo leek het wel voor luisteraar Marco. Die ging een eindje lopen en belandde na een uur in een bui, hoewel buienradar had aangegeven dat het zeker drie uur droog zou blijven.

Terug thuis vergeleek Marco de Belgische en Nederlandse buienradar. Wat bleek? De Nederlandse versie detecteerde de regen wel, de Belgische niet. Dat kan, weet Frank Deboosere, en het antwoord is heel eenvoudig. “Soms ligt een radar uit, zoals die van Jabbeke op dit moment. De voorbije uren liet ook de radar in Zaventem enkele steken vallen. Als het niet werkt, zie je het niet.”

Hoe werkt zo’n radar dan precies? “Die zoekt regenwolken op. Door het radarsignaal dat terugkeert, kunnen we achterhalen wat de intensiteit is en ook waar de bui precies is.” Maar, verduidelijkt Deboosere, “een radar voorspelt niet. Die neemt waar wat er op een bepaald moment is. Door te weten waar twee uur geleden en waar een uur geleden een bui was, kan je voorspellen wanneer die ergens aankomt.”

Buien worden geboren, maar sterven ook uit.

Al is ook dat niet waterdicht, zelfs al werken alle radars zoals het hoort. “Buien worden geboren, maar sterven ook uit. Zelfs met een goed werkende radar kan je op een bepaald moment niets zien, maar toch ergens nog een bui ontstaan.”

Nog kan een radarbeeld niet achter de horzion kijken. “Als de radar van Zaventem naar de kust kijkt, ziet die de regen aan de kust op een hoogte van een kilometer. Maar dat wil nog niet zeggen dat het effectief op het strand regent, want die regen kan bij het naar beneden vallen ook verdampen. Een grote donderwolk op grote hoogte kan je makkelijk detecteren, maar laag hangende regen niet. Motregen wordt sowieso niet opgepikt."