Waarom opera even toegankelijk is als Tomorrowland

2 augustus 2017
Bart Van der Roost, algemeen directeur van Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen, is formeel: de klassieke podiumkunsten zijn nog lang niet dood.

Opera en ballet zijn saai, elitair, enkel voor oude mensen en veel te duur. Niet waar volgens Bart Van der Roost: “Het is een genre dat niet verdedigd hoeft te worden. Eenmaal je in de zaal zit heb je automatisch het idee dat het de moeite waard is.”

Opera en ballet zijn

... saai

Van der Roost zegt dat het artistieke enorm doorweegt: “We zitten momenteel in een periode waarin razend interessante dingen op het podium gebeuren. Er wordt volop geëxperimenteerd en vernieuwd. De Verdi die we nu spelen is niet zoals de Verdi van honderd jaar geleden. Opera en ballet zijn net heel makkelijke kunstvormen. Je kan het vergelijken met Tomorrowland waar we niet iets meer doen dan platen draaien. Een grote cast, decors, kostuums, licht en geluid zorgen voor een totaalervaring. Het is heel makkelijk om je daar volledig in te verliezen." 

... elitair

De oude operagebouwen geven een indruk van grandeur en elitarisme. Maar het feit dat die podiumkunsten al zo lang meegaan is ook een bewijs van kwaliteit. De gebouwen dienden oorspronkelijk als ontspannings- en ontmoetingsplek. Als mensen samen naar de opera gingen, gebruikten ze pauze om even naar buiten te gaan en 'dag' te zeggen tegen de buren. Volgens Van der Roost hoef je ook helemaal niets te weten over opera. “Op mijn 6 jaar zag ik mijn eerste voorstelling, ik was meteen verkocht. Het wordt wel leuker als je er iets meer over weet.”

... enkel voor oude mensen

Vlaanderen doet het enorm goed als het gaat over een divers publiek. "Bij ons is de gemiddelde leeftijd 42 jaar. De zalen zitten ook zeer vol, wat ons weinig ruimte geeft om veel nieuwe mensen aan te trekken. Hoewel ons publiek al divers is, hebben we nog moeite om mensen met een andere culturele achtergrond te betrekken."

.. veel te duur

Ondanks de totaalbeleving die opera en ballet willen bieden is het betaalbaar voor iedereen. De goedkoopste tickets kosten slechts 13 euro. Dat is te vergelijken met een ticketje in de cinema. Geen reden meer om niet te komen.