Waarom pleegde Ana Mladic zelfmoord?

31 mei 2011

In afwachting van zijn overbrenging naar het Joegoslavië-tribunaal heeft Ratko Mladic het graf van zijn dochter Ana mogen bezoeken. Kort na zijn arrestatie had hij daarom verzocht.


Ana Mladic (foto) schoot zichzelf dood op 24 maart 1994. Ten tijde van de Bosnische Oorlog dus, en met het lievelingspistool van haar vader. Ze was toen 23.

Er werd en wordt een eind weg gespeculeerd over de dood van Ana. Was het vanwege de rol die haar vader in de oorlog speelde? Geruchten willen dat ze zeer geschokt was door een verhaal in een Servisch tijdschrift waarin haar vader verantwoordelijk wordt gesteld voor wreedheden die zijn manschappen hadden begaan. Werd ze - zoals Mladic altijd heeft beweerd - vermoord door zijn toenmalige tegenstanders?

De Nederlandse oorlogscorrespondent Harald Doornbos - die een paar maanden geleden zelf in Servie op zoek ging naar Mladic - twitterde: 'Waarom schoot Ana Mladic zichzelf in1994 door hoofd juist met pistool van haar vader Ratko Mladic? Volgens geruchten: gevolg van incest'