Waarom rijden we wel op paarden en niet op zebra's?

14 oktober 2015
Waarom bestaat er geen televisieserie die 'Striped Beauty' heet? Waarom spreken we niet van de Zebra van Troje? Waarom zijn Slecht Weer Vandaag (de Sint), Silver (The Lone Ranger), Jago (de Rode Ridder), Tornado (Zorro), Cochise (Little Joe) of Xanthos (Achilles) paarden, en geen zebra's?

En nu we toch bezig zijn, hebt u ooit gedresseerde zebra's gezien in het circus?

Zebra's zouden niet of nauwelijks berijdbaar zijn. Laat staan dat ze zadeltam kunnen worden gemaakt. Want zebra's zijn schichtige vluchtdieren die bij het minste onraad op hol slaan. Het zijn ook kuddedieren die zich onveilig voelen zonder soortgenoten.

Maar dat zijn paarden in oorsprong toch ook? Waarom is het paard dan gedomesticeerd, en zijn zo aardig gestreepte neef niet? 

Wetenschappers van het UC Davis College (Universiteit van California) hebben daar mogelijk een verklaring voor gevonden. Ze bestudeerden het gedrag van zebra’s in Afrika en wilde paarden in Nevada en Californië.

De opmerkelijke theorie die ze daaruit afleidden: het feit dat zebra's geëvolueerd zijn tot schrikachtige, ontembare dieren zou te maken hebben met de reikwijdte van de giftige pijlen waarmee Afrikaanse jagers al ruim 24.000 jaar jacht op hen maken. 

Overigens bleek uit het onderzoek ook dat wilde paarden die in afgelegen gebieden wonen en weinig contact hebben met mensen net zo schrikachtig zijn als zebra’s. 'Dat wijst erop dat paarden ondanks de domesticatie het scherpe besef niet verloren zijn dat een naderend rechtop lopend silhouet een roofzuchtige bedreiging kan vomen' aldus een van de onderzoekers.

Radio 1 Select