Waarom Robbe De Hert altijd een handdoek over zijn schouders draagt

25 mei 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
25 mei is ‘Towel Day’, de dag waarop fans van 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' auteur Douglas Adams eren door met een handdoek op stap te gaan. Want, zo schreef hij: een handdoek is hét essentiële voorwerp voor een ruimtereiziger. Voor de Antwerpse regisseur Robbe De Hert is het elke dag ‘Towel Day’. Zijn handdoek redde ooit zelfs levens!

Robbe De Hert draagt zijn handdoek dagelijks sinds het begin van de jaren 70. "Zonder handdoek ben ik onvolledig" zegt hij in 'De Wereld van Sofie'. “Als ik buitenga en ik voel dat ik mijn handdoek niet bij me heb, dan keer ik terug om hem te halen. Ook al mis ik daardoor mijn trein.“ 

Zijn inspiratie haalde hij niet bij 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy', wel herkent hij zichzelf in Linus, het vriendje van Charlie Brown dat altijd een blauw dekentje draagt. "Linus is altijd direct vuil. Ik heb daar ook last van, ik blijf niet proper, hoe goed ik mijn best ook doe. En dan is de aanwezigheid van een handdoek wel zalig. Een veiligheidshanddoekje."

(lees verder onder het prentje van Linus)

Linus (uit 'Peanuts')

"Hoe dikker, hoe zaliger"

De Hert heeft een voorkeur voor katoenen handdoeken. "Ik kan niet tegen synthetische." 

“Hoe dikker je de handdoek maakt, hoe zaliger”, zegt hij ook, “en hoe meer hij kan. Handdoeken kunnen écht wonderen doen!”

Handdoek redt levens

Neem dat van die wonderen vooral au sérieux: zijn handdoek heeft ook al levens gered. “Tijdens de opnames van ‘De Witte van Zichem’ gebeurde een ongeval: er zaten kinderen achteraan op een hooiwagen, en die ging plots achteruit - recht op de prikkeldraad af. Ik heb toen snel m’n handdoek ertussen gegooid, waardoor de kinderen niet gewond raakten.”

Robbe De Hert en zijn handdoek zijn onafscheidelijk. Bekijk de foto's:

Beluister de heerlijke reportage van Brecht Devoldere:

Lees ook: