Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Waarom scoort Kroatië zo goed op het WK?

ma 9 jul. - 8:23

Kroatië werd pas begin jaren ’90 onafhankelijk en telt slechts 4 miljoen inwoners. Toch staan de Kroaten in de halve finale van het WK voetbal. Sporteconoom Thomas Peeters (Universiteit Rotterdam) probeert hun succes te verklaren.
Kroatië

Thomas Peeters onderzocht de invloed van welvaart en grootte op de WK-prestaties. “Kroatië is de nummer één ter wereld in het overpresteren ten opzichte van de rijkdom en de bevolking van het land. Het is de uitzondering die de regel bevestigt.”

Traditie

Waarom scoort Kroatië dan zo goed? Een eerste verklaring vindt Peeters bij de rijke Joegoslavische voetbaltraditie. “De meeste ex-Joegoslavische hebben de rijke traditie van Joegoslavisch voetbal kunnen overnemen.” Daarnaast hebben vele Kroatische voetballers een stap kunnen maken naar internationale clubs, waardoor het elftal amper bestaat uit spelers van de eigen competitie.

Ook Uruguay, dat in de kwartfinale strandde, is een voorbeeld van een klein en armer land met een goede WK-prestatie. Daar leeft immers een heel sterke voetbaltraditie. Zij organiseerden én wonnen het allereerste WK in 1930. “Zij zijn erbij vanaf het prille begin.”

Geld speelt geen rol

Peeters keek ook naar de invloed van economische welvaart op het voetbal. “In verhouding scoren Afrikaanse en Aziatische landen bijzonder slecht”, zei Peeters in 'De Ochtend'. “Maar eens een land in staat is om zijn jeugd voldoende educatieve begeleiding te geven, dan is geld minder een probleem. Kroatië is zeker geen rijk land in Europa, maar wel rijk genoeg.”

Toch is ook een rijk land geen vrijgeleide voor goede voetbalprestaties. “Het beste voorbeeld zijn natuurlijk de Verenigde Staten en China.” Verder noemde Peeters ook Nederland en Duitsland als tegenvoorbeelden. In Duitsland zou er volgens hem een sfeer hangen van ‘we hebben het al gedaan’. “De laatste WK’s is de vorige winnaar er steeds in de eerste ronde uitgegaan.”

Hoe kan een klein land succesvol worden?

“Op korte termijn is het waarschijnlijk verstandig om een voetbaltrainer aan te werven die uit een van die toplanden komt en die dus de voetbalkennis heeft.” Die trainer mag echter niet uit een land komen dat cultureel veel verschilt. Peeters haalde Roberto Martinez als voorbeeld aan. “Wij hebben een Spaanse coach en Spanje ligt cultureel gezien niet zo heel ver van België.”

Er is ook een langetermijneffect. Wanneer een klein land goed presteert op een WK, zal het de jongere generatie aanmoedigen om zelf ook met voetbal te starten. Toch win je daar het volgende WK niet mee. Volgens Peeters zie je dat effect maar enkele Wereldbekers verder.

Beluister hieronder het volledige interview uit ‘De Ochtend’:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet