Waarom slaapt een leeuw zoveel langer dan een giraf?

31 juli 2019
Paweł Czerwiński (Unsplash)
“Niet alleen mensen en zoogdieren slapen”, zegt professor gedragsbiologie Hans Van Dyck. “Zowat alle dieren die we op dat vlak hebben bestudeerd, slapen. Ook vogels, vlinders en insecten.”

“Mensen slapen gemiddeld 7 à 8 uur. De koolmees en de vink hebben ongeveer evenveel slaap nodig. Een luiaard, what’s in a name, slaapt tot 16 uur per dag. Er zijn vleermuizen die tot 20 uur per dag slapen”, zegt professor Van Dyck.

Wat is slaap eigenlijk? En hoe weet je dat pakweg een stekelbaars slaapt? “Veel wetenschappers baseren hun definitie van slaap op het gedrag van een dier: ze zijn inactief en hebben vaak een specifieke lichaamshouding. Ze reageren minder op prikkels, maar de toestand is -in tegenstelling tot een coma- snel omkeerbaar.

“Dieren die weinig slaap nodig hebben zijn vaak grote planteneters: giraffen, herten, paarden en olifanten. Die slapen soms maar 2 tot 4 uur per dag. Dat heeft met hun levensstijl te maken”, zegt Van Dyck.

“Gras is gemakkelijk te vinden op de savanne, maar het is niet voedzaam. Graseters hebben veel tijd nodig te vinden om te grazen en zo voldoende te eten. Die dieren bezuinigen op hun slaap. Ze slapen korter, maar krachtiger.”

“Als een leeuw een prooi binnenhaalt, is dat heel voedzaam eten. Een leeuw kan het zich permitteren om langer te slapen.”

“Daar komt nog bij dat veel dieren natuurlijke vijanden hebben, en dat slapen voor hen vaak gevaarlijk is. Ook daar hebben leeuwen natuurlijk minder last van”, zegt professor Van Dyck.

Bekijk het hele gesprek met professor Hans Van Dyck:

Lijst van artikels