Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

“Waarom slagen we er niet in onze kinderen standaardtaal aan te leren?”

zo 27 mei - 2:15

Voormalig journaliste van Knack en schrijfster Misjoe Verleyen was zondag te gast in Touché. Ze groeide op in een gezin waar het gebruik van correct Nederlands doodnormaal was en verbaast zich nog elke dag over de kwaliteit van het Nederlands vandaag.
Als leerkrachten er op blijven hameren, moet het toch lukken?

Misjoe groeide op als een van acht kinderen van jeugdauteur en oprichter van de ‘Zonneland’-reeks Cyriel Verleyen. Met broers als jeugdauteur Karel Verleyen en voormalig hoofdredacteur van Knack Frans Verleyen is het niet verbazingwekkend dat de Nederlandse standaardtaal een belangrijke plaats kreeg in de opvoeding.

“Ik krijg de kriebels als ik iemand ‘hoe noemde gij’ hoor zeggen”, vertelt ex-knackjournaliste Misjoe Verleyen in Touché. “De strijd om steeds tussen te komen heb ik ondertussen opgegeven, maar ik erger me nog steeds aan wollig taalgebruik. ‘Geef het een plaats’, ‘laten we erover praten’, ‘Laat het los’, wat bedoelen ze daarmee?”

Ik snap niet dat we zo weinig aandacht aan standaardtaal besteden

Ook standaardtaal is volgens Misjoe helemaal aan het verdwijnen. “We slagen er maar niet in onze kinderen standaardtaal aan te leren”, aldus de voormalige lerares Nederlands. “Onze kinderen gaan toch allemaal twaalf jaar verplicht naar school? Begrijp me niet verkeerd, dialect mag er zijn. Je moet het bewaren want het is erfgoed, maar daarnaast zou iedereen toch ook de standaardtaal moeten kunnen spreken? Ik begrijp niet waarom wij daar zo weinig aandacht aan besteden.”

Als leerkrachten er op blijven hameren, moet het toch lukken?

Het loopt volgens Misjoe mis in het onderwijs. “Leerkrachten moeten om te beginnen zelf in de standaardtaal spreken, dat zou toch een voorwaarde moeten zijn om in het onderwijs terecht te komen? Wij kennen onze eigen literatuurklassiekers ook niet.” Misdoe zag het evolueren bij haar eigen dochter. “In een school in het Limburgse Peer sprak ze mooi en verzorgd, maar toen ze in Leuven naar het middelbaar ging, sprak ze verkavelingsnederlands. Dat ligt aan de school, maar ook aan de druk van de groep denk ik. Leraren moeten behoorlijk Nederlands blijven spreken. Als die erop blijven hameren, moet het toch lukken?”

Herbeluister de aflevering van Touché hier.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet